De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Inzet reservecapaciteit stroom

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

Landelijk netbeheerder Tennet heeft vandaag rond het middaguur een groot deel van de beschikbare reservecapaciteit aan stroom moeten inzetten om de elektriciteitsvoorziening in Nederland op peil te kunnen houden.

Het teruggelopen aanbod van stroom is veroorzaakt doordat een centrale is uitgevallen. Het zou gaan om de Amercentrale in Geertruidenberg, die eigendom is van Essent. Een woordvoerder van Essent wilde dit bevestigen noch ontkennen.

De kolengestookte Amercentrale is met een opgesteld vermogen van 1245 megawatt een van de grotere centrales in Nederland. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van het uitvallen van de centrale en hoe lang het gaat duren.

Overigens blijft  de zogeheten Code Rood ook vandaag en morgen nog van kracht, als gevolg van een beschikbare hoeveelheid reservevermogen kleiner dan 700 MW. De daling van de reservecapaciteit hangt samen met de hitte van de afgelopen dagen. Daardoor is de temperatuur van het rivierwater gestegen. De centrales gebruiken dat water om te koelen. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe minder er gekoeld kan worden en hoe minder stroom er kan worden opgewekt. Alhoewel het minder warm wordt, zal het nog wel een aantal dagen duren voordat het oppervlaktewater voldoende is afgekoeld. De verwachting is dat de tweede helft van deze week de status wijzigt.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 12 augustus 2003
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie