Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Jaar na energiecrisis zijn kortingen energiecontract verdriedubbeld

door Sanne Bins 1 reactie Leestijd: 2 minuten

Na enkele turbulente jaren op de energiemarkt is de rust enigszins weergekeerd. Consumenten hebben sinds een jaar weer volop keuze tussen vaste energiecontracten. Met de terugkeer hiervan zijn ook de kortingen weer terug van weggeweest. Vergeleken met een jaar geleden zijn deze bonussen meer dan verdrievoudigd. In mei 2023 kregen overstappers nog gemiddeld 92 euro bonus. Een jaar later is dat al bijna 310 euro op de totale jaarrekening. Deze ontwikkeling in combinatie met de lagere energieprijzen zorgen ervoor dat consumenten de laatste weken massaal overstappen van energiecontract. Dit blijkt uit analyse van Gaslicht.com.

Korting bij vast contract op hoogtepunt

Voor veel consumenten is korting een belangrijke prikkel om in actie te komen. Tijdens de energiecrisis was er lange tijd géén of een zeer beperkt aanbod van vaste contracten. Energiecontracten met deze bonussen waren daarom schaars. Die situatie is nu veranderd. Bij een vast contract ontvangt de overstapper nu gemiddeld 309 euro korting. Deze hoogste kortingen krijg je bij een overstap via vergelijkingssites zoals Gaslicht.com.

Ben Woldring, oprichter en eigenaar van vergelijkingssite Gaslicht.com: “De sterk gestegen kortingen, samen met de gedaalde energietarieven, zorgen ervoor dat overstappers nu gemiddeld bijna 450 euro per jaar minder betalen dan een jaar geleden. Het is nu een goed moment om daarvan te profiteren.”

In de vergelijking op Gaslicht.com worden altijd alle energietarieven, vaste leveringskosten, belastingen, eventuele terugleverkosten en kortingen meegenomen zodat de consument een energieleverancier kan uitkiezen op basis van de totale jaarkosten. De kortingen worden vaak pas op de jaarafrekening verrekend.

Zonnepaneelbezitters krijgen inmiddels ook weer korting

Voor zonnepanelenbezitters is de energiemarkt de laatste tijd enorm in beweging. Met de introductie van de extra kosten voor het terugleveren van stroom en het voornemen van het nieuwe kabinet om de salderingsregeling per 2027 af te schaffen, duurt het langer voordat je zonnepanelen hebt terugverdiend. Naast deze maatregelen krijgen consumenten met zonnepanelen ook vaak een lagere korting bij het afsluiten van een vast contract.

Ben Woldring: “Het laatste halfjaar waren er periodes dat maar 1 op de 10 overstappers met zonnepanelen korting kreeg bij een vast contract. Inmiddels krijgen bijna 8 op de 10 overstappers met zonnepanelen deze bonus weer. De cashback is wel gemiddeld 50 euro lager dan bij consumenten zonder zonnepanelen”.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 7 juni 2024

Sanne Bins
Sanne Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (1)

Geplaatst door: Ruud Singor ()

Ik moet een nieuw gas en electracontract (resp. jaarverbruik 1200 en 2700) afsluiten per 6/7/2024. Voor welk contract zou u kiezen voor b.v. uw ouders?

Opmerking van de redactie op 21-06-2024
Bedankt voor uw reactie.

U kunt de adres- verbruiksgegevens invullen in de vergelijker op onze website. Zo krijgt u een transparant overzicht van het huidige aanbod voor die situatie. Om de situatie wat beter in te kunnen schatten en u persoonlijk advies te kunnen geven, mag u ook telefonisch contact met ons opnemen. We zijn op werkdagen van 09:00-20:00 uur te bereiken op 0342-411 350.

Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.