Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Jaarlijks overstappen geen gedoe

door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks overstappen naar een andere energieleverancier levert de grootste besparing op. Door elk jaar te wisselen van aanbieder kun je een paar honderd euro per jaar besparen. Vooral dankzij welkomstkortingen en actietarieven. Overstappen hoeft geen gedoe te zijn. Dat stelt de Consumentenbond naar aanleiding van de  nieuwste prijspeiling van energietarieven. 

Volgens de Bond zouden Greenchoice en E.ON op dit moment voor een gemiddeld huishouden de voordeligste jaarcontracten met vaste* tarieven bieden. Dit beeld komt overeen met de tariefvergelijking op deze site. De exclusieve kortingen en contracten die je alléén bij een vergelijkingssite kunt afsluiten, liet de consumentenorganisatie buiten beschouwing. 

Nemen we acties, cashbacks en aanmeldpremies juist wél mee, dan ziet de ranglijst er heel anders uit. Energie:direct is dan de goedkoopste, met een vast actietarief en een energietegoed van 220 euro. Greenchoice staat dan op de derde plek met een vast actietarief voor stroom.  Voor  gas geldt hier een apart zomer- en wintertarief. Tussen april en oktober is het gastarief 17,85 ct.  en tussen oktober en april 29,75 ct. per m³. Aangezien circa 75% van het totale gasverbruik van consumenten plaats vindt in de winter en 25% in de zomer, rekenen wij met een gewogen gemiddelde van 26,78 cent.

Nuon en Essent
De bond raadt consumenten af om een jaarcontract met variabele tarieven af te sluiten. Toch staan twee grote standaardleveranciers met een aantrekkelijke aanbieding in de TOP 5.  Op de tweede plek staat sinds deze week Nuon met een tijdelijk actietarief plus 150 euro cashback voor nieuwe klanten. Ook Essent voert een dergelijke actie met een forse aanmeldpremie, alleen geldig als u nieuwe klant wordt en overstapt via deze vergelijkingssite.

Voor wie niet jaarlijks wil overstappen, is een contract voor drie jaar te overwegen, stelt de Bond. Dat levert een kleinere besparing op. Ook hier zou Greenchoice de voordeligste aanbieder zijn. Stapt u echter niet rechtstreeks over maar via Gaslicht.com of Energiewereld.nl, dan is Eneco het voordeligst.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.