De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kamp: meer energiebesparing met slimme meter

door Jeanet Woldring

Netbeheerders en energieleveranciers moeten de communicatie rondom de slimme meter verbeteren. Dat schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer. Daarnaast gaan overheid, leveranciers, installateurs en netbeheerders afspraken maken over hoe zij consumenten beter kunnen helpen met het besparen van energie.

Slimme meter: hulpmiddel voor energiebesparing

Alle huishoudens krijgen voor 2020 een slimme energiemeter aangeboden. De slimme meter is een hulpmiddel voor energiebesparing bij kleinverbruikers, doordat met een slimme meter het energieverbruik beter inzichtelijk kan worden gemaakt, met name als een slimme meter wordt gecombineerd met een energieverbruiksmanager (Lees de blog: Hoe kies je de beste energieverbruiksmanager?).

Uit het rapport 'De slimme meter, uitgelezen energie(k)?' van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat de daadwerkelijke besparing tegenvalt. De tweemaandelijkse verbruiksoverzichten die de consument op basis van de slimme meter krijgt, zijn niet duidelijk. Ook gebruiken weinig huishoudens een energieverbruiksmanager die ze meer inzicht in hun verbruik zou kunnen geven.

Beleid energiebesparing

Overheid, leveranciers, installateurs en netbeheerders gaan nu in een convenant afspraken maken over hoe zij met hulp van de slimme meter en aanverwante producten consumenten beter kunnen helpen met het besparen van energie. Dit convenant moet een markt voor energiebesparing op gang brengen en een besparing realiseren van 10 PJ in 2020. Het moet voor 1 mei 2017 ondertekend zijn. 

Naast de afspraken binnen het Energieakkoord heeft de minister met de netbeheerders en marktpartijen ook afgesproken om de komende maanden te werken aan het verbeteren van:

  • de informatie over de slimme meterplaatsing van de netbeheerders aan de marktpartijen 
  • de communicatie over de indirecte feedback via de tweemaandelijkse verbruiks- en kostenoverzichten door de energieleveranciers
  • de communicatie naar kleinverbruikers over slimme meters en energieverbruiksmanagers (bij aanbieding van de meter en via internet)

Belangrijke impuls

Met de bovengenoemde maatregelen verwacht de minister dat er een belangrijke impuls wordt gegeven aan energiebesparing met de slimme meter. Kamp acht het advies van het Planbureau om vanuit de overheid gecontroleerde experimenten op te starten dan ook niet nodig.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie