De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Kassa: Consument betaalt meer dan bedrijf

door Sanne de Jong - Bins 2 reacties Leestijd: 1 minuut

De overheid wil dat mensen zuiniger en efficienter omgaan met energie. Daarom betalen we belasting over het verbruik van elektriciteit en gas. Maar gaat dat wel op een eerlijke mannier? Daar besteedde consumentenprogramma Kassa aandacht aan op zaterdag 15 december. Ben Woldring van Gaslicht.com en Jesse Klaver van Groen Links zaten onder meer in het programma.

kassa-energiebelasting-15-12-2018.PNG

Bekijk de uitzending en lees hier het hele artikel

Reactie ministerie

Klik hier voor de volledige reactie van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat én de reactie van het ministerie van Financiën.
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 17 december 2018

Sanne de Jong - Bins
Sanne de Jong - Bins Business Unit Manager

Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.

Reacties (2)

Geplaatst door: Eelco de Groot ()

Al sinds 1993 is er de Wet Milieubeheer, die bedrijven een verplichting geeft om energie te besparen. Veel bedrijven weten niet eens dat ze die verplichting hebben. "Deze verplichting is gedefinieerd als de plicht voor organisaties om alle energiebesparingsmaatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Dit geldt voor bedrijven én instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas verbruiken." (Bron: https://www.klimaatplein.com/nieuwe-wet-milieubeheer-verplicht-informeren-over-energiebesparing)
Voor de Energietransitie is dit natuurlijk niet voldoende, de terugverdientijd voor alle plannen op dat gebied zal bijna altijd langer zijn dan 5 jaar. Maar de bestaande wet werd ook slecht gehandhaafd. In 2019 komt er nu de verplichting bij om de overheid te rapporteren wat er binnen de bedrijven aan energiebesparing gebeurt. (https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/wet-milieubeheer)
Het werd ook wel tijd. Het lijkt me dat voor projecten met een langere terugverdientijd dan 5 jaar een soort Deltaplan nodig is, en de EU zal toestemming moeten geven voor alles wat als staatssteun zou kunnen worden gekenmerkt of moet Europees gelijk worden behandeld voor alle landen. Geef bedrijven een kans om zich daarin te profileren (bij te dragen aan 'draagvlak') en zorg in ieder geval voor facilitatie van kennisinzet van Universiteiten, Ingenieursbureaus en samenwerking tussen bedrijven. Hoe beter dat wordt aangepakt des te beter de plannen ook elders kunnen worden ingezet en ook Nederland op de kaart kunnen zetten. Dat kennis over de grenzen 'verdwijnt' is niet te voorkomen en tot op zekere hoogte ook een doel, dat vervuilende bedrijven naar het buitenland verdwijnen in plaats van te innoveren, moet door zo'n samenwerking zoveel mogelijk worden voorkomen. Zo verschrikkelijk moeilijk is het niet om dit ter plekke te bedenken 🙂 Maar het is er nu wel de tijd voor, 25 jaar nadat de Wet Milieubeheer van kracht werd.

Geplaatst door: DrM ()

En nu wil GroenLinks dat bedrijven maar veel meer energiebelasting moeten betalen? Bedrijven zullen de fors hogere energiebelasting en hogere milieuheffingen doorrekenen aan de consument en worden producten en diensten daardoor fors duurder, waardoor de burger net zo goed hard in de portemonnee geraakt wordt! Bovendien wilde GroenLinks in hun verkiezingsprogramma de energiebelasting op gas in de eerste schijf zelfs met 20 cent verhogen en de Opslag Duurzame Energie ook fors verhogen. Daarom vind ik het erg schijnheilig van Jesse Klaver om te eisen dat het bedrijfsleven maar moet opdraaien.

Op http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/pbl-2017-analyse-leefomgevingseffecten-verkiezingsprogramma's-2568.pdf "ANALYSE LEEFOMGEVINGSEFFECTEN Verkiezingsprogramma’s 2017-2021 VVD, PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Vrijzinnige Partij" lees ik op pagina 78 van GroenLinks daarover het volgende:

"8.3 Energie & Klimaat
8.3.1 Maatregelen
De maatregelen in het verkiezingsprogramma van GroenLinks op het gebied van energie & klimaat
zijn als volgt samen te vatten:
• Het vastleggen van CO2-reductiedoelen in een klimaatwet. In Nederland en EU-verband: 55
procent reductie in 2030 ten opzichte van de situatie in 1990, en 95 procent CO2-reductie in
2050.
• Het stimuleren van hernieuwbare energie, vooral door het verhogen van de structurele middelen voor de SDE+-regeling met 8 miljard euro per jaar. Die middelen worden opgebracht door
een verhoging van de opslag duurzame energie (ODE) (zie tabel 8.3). De opslag duurzame
energie stijgt voor grootgebruikers relatief meer dan voor kleinverbruikers.
• De energiebelasting voor gebruik van gas tot 170.000 kubieke meter per jaar (1e schijf) gaat
omhoog met 20 cent per kubieke meter. Het verlaagde tarief voor de glastuinbouw wordt afgeschaft."

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie