Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Klanttevredenheid energieleveranciers

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Ruim twee derde van de leden van Vereniging Eigen Huis is wel eens gewisseld van energieleverancier. Dat blijkt uit hun laatste tevredenheidsonderzoek. Een flink percentage vindt Ben Woldring van Gaslicht.com. ‘Maar vergeleken met het aantal overstappers op de telecommarkt is er nog een slag te slaan. Nog te veel mensen denken dat overstappen van energieleverancier tientjeswerk is. Dat beeld moet veranderen. In werkelijkheid zijn er honderden euro’s mee te besparen.’

Tevredenheidsonderzoek
Voor het vierde jaar op rij onderzocht Vereniging Eigen Huis hoe tevreden haar leden zijn over hun energieleverancier. Uit het onderzoek blijkt dat de algehele tevredenheid met een 7,5 goed wordt gewaardeerd.

Net als bij de vorige meting krijgen Greenchoice en United Consumers het hoogste rapportcijfer (8,1). Vereniging Eigen Huis vindt dat een leverancier minimaal een 7,3 moet scoren. Budget Energie is de hekkensluiter en scoort met een 6,7 onder de norm van de vereniging. Deze energieleverancier zou zijn aangesproken op de lage score. 

Hogere rapportcijfers
De grootste stijger ten opzichte van vorig jaar is NL Energie die van het rapportcijfer 7,1 naar een 7,3 gaat. E.ON daalt het sterkst, van 7,8 naar 7,3. Deze daling lijkt veroorzaakt te worden door het hoge aantal mensen dat moest bijbetalen op de eindafrekening en de toename van het aantal klachten. Op de afzonderlijk gemeten onderdelen, zoals communicatie, bereikbaarheid, eindafrekening en klantvriendelijkheid is de tevredenheid voor vrijwel alle leveranciers gestegen ten opzichte van 2012.

Meer overstappers
Uit het onderzoek onder bijna 14.000 leden van Vereniging Eigen huis blijkt dat ruim twee derde van de leden regelmatig overstapt naar een andere energieleverancier. In het verleden lieten veel consumenten kansen op besparingen op de energierekening liggen, omdat zij het vergelijken lastig vonden of omdat zij problemen verwachtten bij de overstap. Inmiddels lijken die barrières steeds verder af te nemen en stijgt het vertrouwen. Vorig jaar stapte er nog 58% van de leden over, nu is dit gestegen naar 69%. 4 op de 10 stapte zelfs vaker over.

Prijskwaliteitscore
Het klanttevredenheidonderzoek wordt door Gaslicht.com meegenomen in de leverancierswaardering, samen met onze eigen criteria en de beoordelingen van geverifieerde overstappers via Gaslicht.com. Het resulteert in een zogeheten Prijskwaliteitscore, waardoor u in een oogopslag kunt zien welke energieleverancier het best scoort qua prijs/kwaliteit verhouding.  

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 4 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.