De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Kritiek op nieuwe voorschotten Essent

10 reacties Leestijd: 2 minuten

De energietarieven van Essent zijn nog niet verlaagd of de energiemaatschappij houdt al weer rekening met een stijging van de tarieven. Dat schrijft het Brabants Dagblad vandaag. 

Klanten die rond juli hun jaarafrekening ontvangen en een voorstel voor hun nieuwe voorschot-bedrag krijgen, snappen het vaak niet. Net als Nuon en Eneco verlaagde  Essent de tarieven voor gas en elektra behoorlijk - met ruim 25 procent - en toch wordt hun voorschot bedrag niet evenredig verlaagd of in sommige gevallen zelfs verhoogd. Woordvoerder Rik Hammer stelt in de krant: "We gaan er gezien de huidige olieprijs ook vanuit dat de tarieven op 1 januari weer zullen stijgen. Daar houden bij de voorschotbedragen nu al rekening mee."

Voorschot verhoogd?
Op de website legt Essent  het  als volgt uit: 'Bij de berekening van het voorschot houden wij rekening met prijsschommelingen in de komende periode. Per 1 januari stijgen de energieprijzen zoals eerder in de media bekendgemaakt. Daarnaast is de temperatuur de afgelopen winter gemiddeld hoog geweest waardoor u minder gas heeft verbruikt en geld terug krijgt. Bij het bepalen van het nieuwe voorschot houden wij nog steeds rekening met een koudere winter, waardoor uw voorschot wel hoger uit kan vallen.'

VerbruiksManager
Klanten van Essent kunnen ook zelf hun voorschot berekenen door gebruik te maken van een zogeheten VerbruiksManager. Wie zich daarvoor aanmeldt, kan te allen tijde controleren of zijn verbruik nog op schema ligt met het voorschot. Desgewenst kan het voorschot verlaagd worden, maar men loopt de kans dat er veel bijbetaald moet worden op de jaarafrekening. 

Het is dan ook alleen zinvol het voorschot te verlagen als men door bepaalde omstandigheden minder energie verbruikt. Denk hierbij aan energiebesparende maatregelen als glasisolatie en een HR-ketel, een kleiner aantal huishoudelijke apparaten of een gewijzigde privé-situatie.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 15 februari 2023

Reacties (10)

Geplaatst door: Ikke ()

Hellaas kan je met de verwarming, stadswarmte niet oversluiten. Op petroleum overstappen is een optie. Nadeel is: Essent rekent dat wel kosten voor hun netwerk. En helemaal afsluiten kan niet, want ik moet ook douchen op de stadsverwarming.

Geplaatst door: Ikke ()

Essent warmte is veel duurder geworden. Ik had veel minder gestookt en ik krijg maar 25 euro terug. Ik had op 400 euro gerekend. Kan dus niet alleen de btw verhoging zijn. Ik heb stadsverwarming.

Warmte en energie voor particulieren zou eigenlijk btw vrij moeten worden.

Geplaatst door: Jan ()

Bij Essent valt echt niet te besparen!
Vooral niet als men je te betalen voorschot verrekend met de verkeerde maand zodat je hierdoor zogenaamd te laat betaald voor die maand en je dus 40 euro incassokosten moet betalen volgens hun. En wat je ook doet ze willen niet luisteren.Als ze je bellen hebben hun altijd gelijk.
Nou 40 euro als ze dit bij de helft van hun klanten doen en op deze manier in rekening brengen das een best bedrag direct in de broekzak van Essent.

Geplaatst door: Roy ()

Heb een voorschot van 135 euro.
Het verbruik per jaar is gemiddeld het zelfde gebleven.

Vandaag de verbruiksmanager geraadpleegd en nu komen ze met een voorschot van 205 euro.
Ik begrijp er de ballen niet meer van.

Heb nog 3 weken om over te stappen.
Ga er hard over nadenken.

Geplaatst door: Ray ()

Essent zijn lekkere jongens.Sinds juni 2011 maak ik gebruik van Essent en de verbruiksmanager.Volgens de gegevens zou ik 129 euro per maand moeten batalen.Na een paar maanden, was mijn verbruik volgens Essent lager en advies was 86 euro per maand.Ik heb deze terug gebracht naar 106 en naar een paar maanden na 100 euro. Ik zit dus nog gemiddeld 14 euro te hoog volgens Essent.Nu heb ik gisteren 2 mei 2012 weer het verbruik ingevoerd en nu staat er een bedrag van 506 euro die ik moet betalen.406 euro bijbetalen.Zijn die mensen gestoord of zo?Je gebruikt de manager om er zeker van te zijn dat je niet te veel, maar ook niet te weinig betaald en je later een flinke afrekening krijgt.Inmiddels een Email geschreven, maar nog geen antwoord

Opmerking van de redactie op 03-05-2012
Wellicht kan Gaslicht.com dit voor u nagaan bij Essent. U kunt emailen naar info@gaslicht.com, dan gaan wij er voor u achteraan.
Geplaatst door: patricia ()

Heb verbruiksmanager gebruikt. goed gekeken en bijgehouden. aangepast waar moest. zou 45,- terug krijgen. tot ik gister de eindafrekening kreeg. of ik even 454,- wil betalen!!! dit is zo onverwacht, en zo fout. gebruik de gebruiksmanager niet...ding werkt voor geen meter en is onbetrouwbaar. anders zou er geenv erschil van 500,- zijn!!

Geplaatst door: D.van Arnhem ()

Verbruiksmanager werkt echt niet!!!!
3 weken geleden zou ik nog 149,00 terugkrijgen komende april, vandaag moet ik 61,00 bijbetalen. Ra ra hoe kan dat?

Geplaatst door: Julia ()

Als het even kan bespaar ik natuurlijk graag op mijn energierekening. Maar wat je zelf ook doet om te besparen....bij Essent valt niet te besparen!!
Ik krijg ieder jaar meer dan €200,- terug.
Maar wonder boven wonder wordt ieder jaar daarna de maandelijkse rekening ook steeds verhoogd!!
Dit jaar zelfs met €40.-!!!!
Ik denk dat Essent de verbruikers bewust hoog aanslaat!!
Waarom??? Een hele lucratieve goocheltruc!!:
Sla een gemiddelde verbruiker
€200.- te hoog aan.
Denk dat Essent toch wel een paar miljoen verbruikers heeft.
En kijk eens wat het aan rente oplevert!!
Hier kan Hans Kazan een puntje aan zuigen!!

Geplaatst door: karin ()

Ik heb verschillende keren de verbruiksmanager gebruikt. De ene keer gaf hij aan dat ik naar boven moest aanpassen, de dag erna weer niet. Op mijn e-mail naar Essent kreeg ik geen reactie. Nu zit ik met de gebakken peren: een nabetaling van bijna 800 euro.
Essent kan mensen die een veranderde gezinssamenstelling hebben beter zelf benaderen.

Geplaatst door: MartijnB ()

Wat worden we met zn allen toch getilt bij het leven met locale belastingen:
Energiebelasting € 411,18 + Netwerkkosten € 367,80 = Totaal € 778,98
OZB 600 euro pj
Waterschaps belasting 300 euro
Etc Etc Etc

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie