De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Lagere energieprijs in aantocht

door Jeanet Woldring 4 reacties

Door de in elkaar gestorte olieprijs zullen de tarieven voor gas en elektriciteit per 1 juli waarschijnlijk fors naar beneden gaan. Gas wordt mogelijk zelfs tientallen procenten goedkoper, in het kielzog daarvan zal ook de prijs van elektriciteit flink naar beneden gaan. Dit schrijft de Ondernemer dinsdag 3 februari.

De prijsdaling is onafwendbaar nu de olieprijs de afgelopen periode is gedaald van bijna 150 dollar per vat naar omstreeks 40 dollar, een daling van ruim zeventig procent. De daling is al wel zichtbaar bij vaste energiecontracten, maar nog niet bij de variabele energieprijzen.

"Wie nu een pakket afsluit voor 1 jaar vast, betaalt aanzienlijk minder dan het variabele tarief. ", aldus internetondernemer Ben Woldring, directeur van gaslicht.com. "Zelfs pakketten voor drie jaar vast zijn goedkoper dan het huidige variabele tarief, al raden wij consumenten niet aan zoiets af te sluiten. Je betaalt een enorme opslag.

Wie niet kan wachten om tijdens deze stookmaanden nog van de lagere prijzen bij vaste contracten te profiteren, kan nu beter een contract voor maximaal een jaar vast afsluiten." Volgens deskundigen betekent de daling van de olieprijs van zeventig procent niet dat de gasprijs automatisch ook zeventig procent omlaag gaat.

Die daling wordt beperkter en dat heeft onder meer te maken met de manier waarop de variabele gasprijs wordt berekend.Deze wordt doorgaans op twee momenten in het jaar vastgesteld: 1 januari en 1 juli. Daarbij geldt steeds de ontwikkeling van de olieprijs tussen respectievelijk april en oktober en oktober en april als uitgangspunt.

Gas en elektriciteit werden op 1 januari nog fors duurder doordat de olieprijs afgelopen jaar tussen april en oktober tussen de 90 en 150 dollar per vat schommelde. Door de kou in januari tikt die prijsverhoging extra door. Of de forse prijsverlaging van energie per 1 juli ook echt leidt tot een lagere jaarafrekening, valt daardoor nog te bezien.

Na het uitbreken van de kredietcrisis is de olieprijs in sneltreinvaart naar beneden gegaan. De afgelopen maanden zagen handelaren een niveau tussen 35 en 90 dollar per vat op hun schermen. De prijsdaling van olie wordt per 1 juli niet een-op-een doorberekend, omdat de prijs van gas voor 46% uit 'vaste kosten' bestaat (vastrecht, meterkosten, energiebelasting).

De andere 54% van de gasprijs is het leveringstarief, ofwel de prijs van het gas zelf. Dat tarief zal met ingang van 1 juli wel stevig naar beneden gaan, verwachten Nederlandse energiebedrijven, zonder daarbij hun kaarten al op tafel te leggen. "De kans is erg groot, maar verder valt niks concreets te zeggen", aldus een woordvoerster van Nuon.

De energieprijzen die per 1 juli gaan gelden, worden vermoedelijk pas rond eind april bekend. Woldring ziet dat veel mensen door de hoge energieprijzen overstappen of daaraan denken. "Er zijn in januari 50 procent meer mensen via onze site overgestapt dan vorig jaar. Veel mensen zijn ontevreden over de prijsverhoging die 1 januari inging en snappen niet dat ze aan de pomp direct minder betalen."

Bron: de Ondernemer

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 4 februari 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Roger van Kesteren ()

Eneco, tja inderdaad een zeer arrogante en asociale leverancier van energie,ik heb bijzonder veel problemen gehad door hun slecht administraieve en het lage niveau van de kennis en kunde van de medewerkers, de kosten die ik daardoor heb gehad zijn nooit vergoed "wij weten niet wat u bedoelt" wasde enige reactie, ik wordt eigenlijk al jarn bedot dat deze maatschappij maar heb nu de stap gezet en ga er per maand 125 € meer aan overhouden met hetzelfde verbruik, schandelijk !!, ik kom van 285 € pm, diverse vragen die ik daar over heb gtdl zijnn nooit beantwoord en ik ga nu kijken of ik dit juridisch kan aanpakken.Het zou mij niet vrbazen als er een tweede DSB affaire naar voren komt maar dan op het gebied van energie leveranties aan de burger. De oveheid steekt ook hier haar handen in de portemonnaie van de burger en u wilt echt niet weten wat de manager van Eneco mee naar huis neemt iedere maand weer.
Het personeel van Eneco doet wat zij moeten doen, maar hebben, als eerder genoemd, niet de benodigde kwalificaties
Alles doorrekenend heb ik duizenden euro´s teveel betaald, maar de helpdesk en de mails die ik daar aan heb gewijt zijn allen van tafel geveegd, nu stap ik over. Dat is vaak moeilijk omdat je nu eenmaal zo gewend bent aan een leverancier, men heef mij geholpen met het onderzoek en de conclusie mag zijn, ENECO arrogant en duurder, ook een slechte tandarts heeft weinig klanten. Advies: stap weg bij die club het scheelt u dagen vakantie...!!!

Geplaatst door: Marcel ()

Eneco zal daar echt niet aan meewerken. Ik zag ze afgelopen zaterdag nog bij Kassa. Wat een arrogante club. `t Is dat ik stadsverwarming heb, maar anders was ik al lang weggeweest. Profiteren van prijsverlagingen kan ik dan ook niet.

Geplaatst door: Marcel ()

Eneco zal daar echt niet aan meewerken. Ik zag ze afgelopen zaterdag nog bij Kassa. Wat een arrogante club. `t Is dat ik stadsverwarming heb, maar anders was ik al lang weggeweest. Profiteren van prijsverlagingen kan ik dan ook niet.

Geplaatst door: fred ()

eneco heeft al aangegeven dat hun prijzen niet veel zullen zakken aangezien ze de prijzen per 1/1/09 nauwelijks verhoogd hebben-Zeggen ze

echter mijn gas termijn is met 40% per 1/1/09 verhoogd bij dalend verbruik

dus wordt je dubbel gepakt

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie