Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Meer bedenktijd energiecontracten per 1 augustus

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 augustus heeft u langer de tijd heeft om terug te komen op uw keuze voor een energiecontract. Bij aanmelding via internet is de bedenktijd nu zeven werkdagen. Deze wordt verlengd naar 14 kalenderdagen, ingaande vanaf het moment dat u de bevestiging ontvangt van de leverancier. Binnen deze termijn kunt u de aanmelding nog ontbinden. Het wetsvoorstel zal naar verwachting volgend jaar definitief worden.

Nog niet wettelijk verplicht
De nieuwe regeling staat in de Europese Richtlijn Consumentenrechten en ligt als wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. De bedoeling is dat de wet volgend jaar juni ingevoerd wordt. De bedenktijd zal dan gelden voor alle webwinkels en valt binnen de Wet Koop op Afstand. Belangrijk om te weten dat het hierbij niet gaat om 14 werkdagen, maar om 14 kalenderdagen. Weekenden en feestdagen worden dan dus meegeteld.

Energiemarkt loopt voorop
In de energiemarkt wordt de nieuwe bedenktijd al toegepast per 1 augustus 2013, ook al is de wet nog niet ingevoerd. Aanleiding hiervoor is de gelijktrekking met andere Europese landen waaronder Duitsland. Daar is de regeling al ingevoerd in de Duitse variant van de Wet Koop op Afstand, de ‘Fernabsatzgesetz’.

Energie Nederland
Energie Nederland, de belangenbehartiger van vrijwel alle energiebedrijven, heeft de invoering per 1 augustus voor haar leden verplicht. Energieleveranciers zijn hierdoor volop bezig om hun voorwaarden aan te passen en de langere bedenktijd te verwerken in systemen en processen. Navraag door Gaslicht.com bij de energieleveranciers wijst uit dat alleen BudgetEnergie* deze nieuwe regeling nog niet doorvoert.

Wat houdt de nieuwe regeling concreet in?
Voor u houdt deze nieuwe regeling in dat u langer de tijd heeft om terug te komen op uw keuze voor een energiecontract. Hierdoor kan de aanvraag eventueel wel een paar dagen langer duren waardoor de startdatum van uw nieuwe energiecontract later ligt. Benieuwd of dit voor u het geval is? Neem gerust contact op met onze helpdesk via 0342-411350 of per e-mail.

* Update 30-7-2013: BudgetEnergie laat weten de nieuwe regeling (14 dagen) eveneens door te voeren.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 10 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.