Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Leveringskosten nu met energiebelasting

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Trouwe bezoekers van onze vergelijkingssites is het al opgevallen. De bedragen van de TOP 5 zijn opeens zo'n 400 euro gestegen! Zijn de leveringskosten van energie opeens zo schrikbarend omhoog gegaan? Gelukkig niet, de jaarbedragen worden nu inclusief energiebelasting getoond. Om die reden ziet u ruim 400 euro meer in de TOP 5 goedkoopste energieleveranciers. Dat bedrag betaalt een gemiddeld huishouden aan energiebelasting.

Eenderde energienota naar de fiscus
Uitgaande van een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m3 gas, brengt een gemiddeld huishouden ruim 400 euro naar de fiscus. Dat is ongeveer een derde van de totale energienota, die naast leveringskosten uit netwerkkosten, meterkosten en belastingen bestaat.

Energiebelasting gebruiksafhankelijk; bij elke leverancier hetzelfde
Energiebelasting wordt voor de overheid geïnd door de energieleverancier en is verbruiksafhankelijk. Dat betekent, hoe meer u verbruikt, hoe meer energiebelasting u betaalt. Het maakt echter niet uit of u bij een goedkope leverancier zit, of bij een duurdere. Het stroom- of gastarief kan wel verschillend zijn, maar de energiebelasting is bij alle leveranciers hetzelfde. Op deze kosten kunt u niet besparen en daarom werden ze op onze vergelijkingssites alleen op detailniveau getoond. 

Voor 2009 betalen consumenten 12,91 cent per kWh aan energiebelasting en 18,8 cent per m3 gas. Ter vergelijking: stroom kost ca. 7,5 cent per kWh en gas ca. 30 cent per m3, afhankelijk van de leverancier. Daarnaast ontvangt u ook nog een vergoeding van de overheid, de zogenaamde heffingskorting. Deze is voor ieder huishouden hetzelfde en in 2009 vastgesteld op € 379,16.

Waarom leveringskosten nu wel inclusief energiebelasting?
Wij zijn van mening dat het voor consumenten transparanter is de leveringskosten en energiebelasting gescheiden te tonen. Op deze manier zie je exact welk deel van de leveringskosten naar de belasting gaat en welk deel naar de energieleverancier. Bovendien is de energiebelasting bij iedere leverancier hetzelfde en kun je niet op deze kosten besparen, evenmin als op netwerkkosten.

Desalniettemin zijn we overstag gegaan om alvast te conformeren aan de Richtsnoeren NMa  informatieverstrekking energieleveranciers aan consumenten 2010. Hierin staat dat leveranciers transparante informatie over de geldende tarieven moeten verstrekken, wat ondermeer inhoudt 'het leveringstarief in € per kWh of m3, inclusief energiebelasting en btw en - bij de levering van gas- inclusief de gasregiotoeslag.' Wij horen ook graag uw mening in ons forum!

Uitleg kostenberekening en specificatie energiekosten
Voor meer uitleg over de kostenberekening en een specificatie van alle energiekosten klikt u in de vergelijking op de naam van het product. Klik hier voor meer info over de kosten op uw energierekening.


Volgens Eneco bestaat de helft van de elektriciteitsnota uit belastingen

Zie ook: Helft energienota naar fiscus 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 10 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.