De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Liberalisering elektriciteitsmarkt: verkeerd gegokt??

Leestijd: 1 minuut

De Energieraad, het adviesorgaan van de Nederlandse overheid, die de algemene strategische reserves bewaakt, vreest dat de liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt niet tot de gewenste concurrentie en daardoor tot lagere prijzen zal leiden. Zij vreest dat enkele grote energieondernemingen met elkaar onder een hoedje gaan spelen en dat nieuwkomers geen echte kans krijgen.

De raad verwacht dat de oorspronkelijke bedoelingen achter marktwerking niet of maar ten dele zullen worden gerealiseerd. Er dreigt een markt te ontstaan waar weinig groten domineren over vele kleintjes. Bovendien zijn er risico's voor de zekerheid van de levering van de stroom.

De Energieraad verwacht dat de energiebedrijven er alles aan gaan doen om de levensduur van het bestaande produktievermogen te verlengen. Bovendien zullen samenwerking en fusies nodig zijn om tot die top te behoren. Anders sneeuwen ze onder. De kansen van nieuwe elektriciteitsproducenten zijn klein, omdat investeren in opwekking van elektriciteit veel kapitaal vergt en het veroveren van marktaandeel veel financiële risico's met zich brengt. Alleen zeer grote, kapitaalkrachtige spelers kunnen zich dat permitteren.

Bron: ANP, 2003-04-25

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 23 mei 2003
Geactualiseerd: maandag 10 mei 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie