De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Liegen de gasmeters?

4 reacties

Afgelopen weekend is in verschillende kranten en op de radio gesproken over een afwijking van gasmeters waardoor alle consumenten teveel zouden betalen voor hun energie.

Klopt dat, vraagt ConsuWijzer, het informatieloket van de overheid dat praktisch advies geeft over uw rechten als consument. ConsuWijzer legt op haar website eventuele afwijkingen van gasmeters als volgt uit:

Hoe werkt het?
Iedereen in Nederland betaalt voor zijn gas per kubieke meter. Zo staat het ook op uw jaarafschrift. Een kubieke meter gas bevat echter niet steeds exact dezelfde hoeveelheid energie – dus van de ene kubieke meter gas kan de verwarming een klein beetje langer stoken dan van de andere. Dat is afhankelijk van de temperatuur.

Is het gas kouder dan bevat het iets meer energie, is het gas warmer dan bevat het iets minder. Het gas wordt warmer tijdens het transport over het netwerk naar uw voordeur. Onze meters kunnen dat niet vaststellen, ze tellen alleen de kubieke meters die door de leiding gaan.

Zijn er gevolgen voor u?
Het feit dat de meters op dit moment technisch nog geen rekening kunnen houden met temperatuursinvloeden wil nog niet automatisch zeggen dat de consument wordt benadeeld. Leveranciers kunnen dit verwerken in hun prijzen.

De toezichthouder op de energiemarkt (DTe) zal de komende tijd onderzoeken of leveranciers dit ook daadwerkelijk doen. DTe zal hierover voor de zomer meer duidelijkheid geven.

Wat kunt u zelf  doen?
In ieder geval kan de consument ook zichzelf beschermen. Zuinig zijn met energie is altijd een goed idee, zodat het relatieve verschil tussen de meterstand en het echte verbruik zo klein mogelijk is.

Bovendien kunt u kiezen voor een leverancier met een laag leveringstarief.
Bron: DTe

Zie ook: Hoe moet ik overstappen naar een andere energieleverancier?

Met de Energiewijzer vindt u de goedkoopste leverancier en kunt u gratis online overstappen

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 6 april 2007
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Reacties (4)

Geplaatst door: Peter ()

Zolang de overheid ook aan deze politiek verdient zal er weinig gebeuren.
Kijk ook maar naar de benzineprijs die veel te hoog staat naarmate de olieprijs.
Olie wordt in dollars betaald terwijl die dollar al veel goedkoper is geworden.
Oplichten mag hier in Nederland mits je het maar op grote schaal doet en genoeg kapitaalkrachtig bent.

Geplaatst door: Frank Reyneke ()

Als u zegt dat de consument niet wordt benadeeld heeft u een grote spiegel voor uw neus, met andere woorden houdt u uwzelf voor de gek.

De gevolgen zijn helder en duidelijk, de klant betaald teveel!Zolang energiebedrijven/netbeheerders de tarieven niet aanpassen is de consument daar het dupe van en is dus wel degelijk benadeeld.

Energiebedrijven kunnen wel de energieprijzen aanpassen maar doen dat simpelweg niet.

Wanneer het in een normaal huishouden 7 graden is, betaald de consument al 5% teveel geld aan gas! Bij een hogere tempratuur is dit percentage vele malen hoger en kan de (benadeelde) consument honderden euros per jaar teveel betalen, de gemiddelde tempratuur is niet 7% maar veel hoger en daarmee is het percentage dat de consument teveel betaald ook veel hoger.

De overheid moet ingrijpen tegen de malafide acties die Energiebedrijven/netbeheerders uitvoeren. Een moeilijke kwestie als je nagaat dat dit al vele jaren teruggaat. Behalve dat kan de consument natuurlijk wel zelf kiezen, de ervaring leert dat veel consumenten niet schakelen tussen energiebedrijven omdat deze markt onzeker is, danwel overkomt. Uiteindelijk Energiebedrijven/netbeheerders daardoor vrij spel waardoor de visieuze circel blijft bestaan. Dat is jammer.

Gelukkig hebben de consumenten zoveel geld op de rekening staan waardoor het totaal niet belangrijk is dat we met zn allen honderden euros teveel voor energie betalen, of toch niet?


Met vriendelijke groet,

Frank Reyneke.

Geplaatst door: Tinus ()

Laaielichters!! Geef m`n calorieén terug!! En stik maar in die bonussen!!

Geplaatst door: Hay Hendrix ()

Het zijn allemaal zakkenvullers,als ze zelf maar een dikke bonus vangen.OPLICHTERS.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie