De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Meer duurzame energie door wind en biomassa


Wind en meegestookte biomassa zorgden vorig jaar voor een stijging van duurzame energie in de Nederlandse energievoorziening. In 2004 was 1,8 procent van het totale binnenlandse energieverbruik uit duurzame binnenlandse bronnen afkomstig, terwijl  dat een jaar eerder nog 1,5 procent was.  Dit blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek.

De binnenlandse productie van duurzame elektriciteit steeg in 2004 met ruim één procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat van het totale elektriciteitsverbruik van 111 GWh bijna 5000 GWh duurzaam opgewekt werd in 2004, oftewel 4,5 procent. In 2005 moet dat zes procent worden, terwijl het overheidsbeleid erop gericht is om in 2010 negen procent duurzaam op te wekken. Bij deze doelstellingen is er discussie over in hoeverre de import van groene stroom mag worden meegeteld.

De stijging van de productie van duurzame elektriciteit wordt eveneens veroorzaakt door de toename van de productie van windenergie en het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales. 

In 2003 was het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales nog afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, onder meer vanwege een ongunstig subsidieregime  en technische problemen. In de tweede helft van 2004 steeg de biomassaverbranding voor elektriciteitsproductie echter tot recordhoogte. De biomassaverbranding bestaat voor meer dan 80 procent uit het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales. Voorbeelden van biomassabrandstoffen zijn houtrestproducten en diermeel.

De hoeveelheid geproduceerde windenergie is in twee jaar tijd verdubbeld. In 2004 nam deze hoeveelheid toe met circa 40 procent ten opzichte van 2003. Dit was het gevolg van een uitbreiding van de opgestelde capaciteit en de toename van de hoeveelheid wind, zo stelt het CBS.

Deze laatste conclusie roept enige vraagtekens op, omdat het CBS voor de hoeveelheid wind verwijst naar publicaties van Wind Service Nederland. Hier wordt  aangegeven dat 2004 eindigde met een 8 % lager windaanbod dan normaal en dat vorig jaar het vierde (zeer) matige windjaar op rij was...

Echter, in het nieuwe jaar hebben de 'windondernemers'  de wind goed in de zeilen (lees: molens), want de eerste maand van 2005 was de windrijkste maand sinds tien jaar! Vooral in het noorden, waar de stormdepressies passeerden was er een ongehoord hoog windaanbod, aldus Wind Service Nederland.

Klik hier voor meer informatie over windenergie

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 21 februari 2005
Geactualiseerd: maandag 10 mei 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie