De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Meer groene stroom door meer windmolens

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

CBS-windenergie.jpgDe productie van stroom uit hernieuwbare bronnen is in Nederland het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Bijna 13 procent van het totale elektriciteitsverbruik werd in 2016 duurzaam opgewekt, een jaar eerder was dat nog 11 procent. De groei kwam vooral door het toegenomen gebruik van windmolens. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Helft groene stroom opgewekt met windmolens

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen in 2016 bedroeg 15 miljard kilowattuur (kWh), in 2015 was dit nog 13 miljard kWh. Ruim de helft van de groene stroom werd opgewekt met windmolens, een derde met het verbruik van biomassa en een tiende met waterkracht en zonnepanelen.

Capaciteit windparken op zee meer dan verdubbeld

De groei van de groene stroom productie in 2016 is voor 70 procent het gevolg van de toegenomen productie met windmolens. Het nieuwe windpark Gemini, ten noorden van Schiermonnikoog, had met een capaciteit van 600 megawatt daarin een groot aandeel. Ook de productie van stroom met behulp van zonnepanelen nam toe, maar legt naar verhouding nog weinig gewicht in de schaal. De opwekking van elektriciteit uit het verbruik van biomassa bleef de laatste drie jaar stabiel.

CBS-windenergie-2016.jpg

In totaal stond eind 2016 voor ruim 4 duizend megawatt vermogen aan windmolens opgesteld in ons land, ruim 800 megawatt meer dan in 2015. Op het land groeide het vermogen met 7 procent naar 3,2 duizend megawatt, op zee verdubbelde de capaciteit van windmolens ruimschoots tot bijna duizend megawatt.

Duitsland Europees koploper windenergie

Eind 2016 bedroeg de gezamenlijke capaciteit van alle windmolens in de Europese Unie 154 duizend megawatt. Duitsland is de onbetwiste koploper en neemt hiervan ongeveer een derde deel voor zijn rekening, gevolgd door Spanje met 15 procent. Nederland staat op de tiende plek met een aandeel van bijna 3 procent.

Weten welke energieleveranciers groene stroom uit Nederland leveren? Sorteer in de Energievergelijker 'Groen uit Nederland'.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 28 februari 2017


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie