De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meer groene stroom door meer windmolens

door Jeanet Woldring

CBS-windenergie.jpgDe productie van stroom uit hernieuwbare bronnen is in Nederland het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Bijna 13 procent van het totale elektriciteitsverbruik werd in 2016 duurzaam opgewekt, een jaar eerder was dat nog 11 procent. De groei kwam vooral door het toegenomen gebruik van windmolens. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Helft groene stroom opgewekt met windmolens

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen in 2016 bedroeg 15 miljard kilowattuur (kWh), in 2015 was dit nog 13 miljard kWh. Ruim de helft van de groene stroom werd opgewekt met windmolens, een derde met het verbruik van biomassa en een tiende met waterkracht en zonnepanelen.

Capaciteit windparken op zee meer dan verdubbeld

De groei van de groene stroom productie in 2016 is voor 70 procent het gevolg van de toegenomen productie met windmolens. Het nieuwe windpark Gemini, ten noorden van Schiermonnikoog, had met een capaciteit van 600 megawatt daarin een groot aandeel. Ook de productie van stroom met behulp van zonnepanelen nam toe, maar legt naar verhouding nog weinig gewicht in de schaal. De opwekking van elektriciteit uit het verbruik van biomassa bleef de laatste drie jaar stabiel.

CBS-windenergie-2016.jpg

In totaal stond eind 2016 voor ruim 4 duizend megawatt vermogen aan windmolens opgesteld in ons land, ruim 800 megawatt meer dan in 2015. Op het land groeide het vermogen met 7 procent naar 3,2 duizend megawatt, op zee verdubbelde de capaciteit van windmolens ruimschoots tot bijna duizend megawatt.

Duitsland Europees koploper windenergie

Eind 2016 bedroeg de gezamenlijke capaciteit van alle windmolens in de Europese Unie 154 duizend megawatt. Duitsland is de onbetwiste koploper en neemt hiervan ongeveer een derde deel voor zijn rekening, gevolgd door Spanje met 15 procent. Nederland staat op de tiende plek met een aandeel van bijna 3 procent.

Weten welke energieleveranciers groene stroom uit Nederland leveren? Sorteer in de Energievergelijker 'Groen uit Nederland'.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie