De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Minder draagvlak voor wonen zonder gas

door Arnoud Timmerman Leestijd: 2 minuten

Het draagvlak om te  stoppen met het gebruik van gas neemt af. Dat blijkt uit een peiling van klimaatbureau Hier. Minder dan de helft van de Nederlanders kan zich vinden in het kabinetsvoornemen om de cv-ketel te verbannen. Een jaar geleden was nog 57 procent positief over aardgasvrij wonen.

Minder draagvlak 

In 2030 moeten 1,5 miljoen huizen gasloos zijn en in 2050 alle 7 miljoen woningen. Uit een rondgang onder 2351 respondenten blijkt dat steeds minder Nederlanders heil zien in gasloos wonen. Vooral de hoge kosten van de alternatieven worden als een probleem gezien. Het klimaatbureau begrijpt dat niet iedereen staat te springen om te stoppen met gas. "Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financieringsregelingen, maar ook over de voordelen".

grafiek-hier-stoppen-met-aardgas.PNG

Groningen belangrijker dan klimaatprobleem 

De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem aangeeft is bijna gehalveerd, terwijl de groep die vindt dat we moeten stoppen met aardgas vanwege de aardbevingen in Groningen juist verdubbelde. Tegenstanders geven als voornaamste reden dat het ‘weer zo’n linkse hype’ is. 

Geen actieve rol bij keuze alternatief aardgas  

Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in de wijk. Zij gaan ervan uit de gemeente met andere deskundigen de juiste keuze maakt. Ruim een kwart wil wel graag geraadpleegd worden, bijvoorbeeld door vragen in te brengen via een enquête of bijeenkomst. 

Warmtepompen meest populaire alternatief

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het meest populaire alternatief voor aardgas. Een op de vijf ondervraagden geeft aan deze optie de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet en 8 procent voor biogas. De grootste groep (26%) moet zich er eerst beter in verdiepen en maar liefst 21 procent heeft geen voorkeur, 'als hun woning maar warm wordt'. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 31 juli 2019

Arnoud Timmerman
Arnoud Timmerman

Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken. 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie