De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Minder draagvlak voor wonen zonder gas

door Arnoud Timmerman

Het draagvlak om te  stoppen met het gebruik van gas neemt af. Dat blijkt uit een peiling van klimaatbureau Hier. Minder dan de helft van de Nederlanders kan zich vinden in het kabinetsvoornemen om de cv-ketel te verbannen. Een jaar geleden was nog 57 procent positief over aardgasvrij wonen.

Minder draagvlak 

In 2030 moeten 1,5 miljoen huizen gasloos zijn en in 2050 alle 7 miljoen woningen. Uit een rondgang onder 2351 respondenten blijkt dat steeds minder Nederlanders heil zien in gasloos wonen. Vooral de hoge kosten van de alternatieven worden als een probleem gezien. Het klimaatbureau begrijpt dat niet iedereen staat te springen om te stoppen met gas. "Het is belangrijk dat er snel meer duidelijk wordt over de kosten en financieringsregelingen, maar ook over de voordelen".

grafiek-hier-stoppen-met-aardgas.PNG

Groningen belangrijker dan klimaatprobleem 

De groep voorstanders van stoppen met aardgas die als belangrijkste reden het klimaatprobleem aangeeft is bijna gehalveerd, terwijl de groep die vindt dat we moeten stoppen met aardgas vanwege de aardbevingen in Groningen juist verdubbelde. Tegenstanders geven als voornaamste reden dat het ‘weer zo’n linkse hype’ is. 

Geen actieve rol bij keuze alternatief aardgas  

Een meerderheid geeft aan geen actieve rol te willen spelen bij de keuze voor een alternatief voor aardgas in de wijk. Zij gaan ervan uit de gemeente met andere deskundigen de juiste keuze maakt. Ruim een kwart wil wel graag geraadpleegd worden, bijvoorbeeld door vragen in te brengen via een enquête of bijeenkomst. 

Warmtepompen meest populaire alternatief

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn het meest populaire alternatief voor aardgas. Een op de vijf ondervraagden geeft aan deze optie de voorkeur, 14 procent kiest voor een warmtenet en 8 procent voor biogas. De grootste groep (26%) moet zich er eerst beter in verdiepen en maar liefst 21 procent heeft geen voorkeur, 'als hun woning maar warm wordt'. 

Deel dit artikel op:

Arnoud Timmerman

Marketing Manager
Arnoud Timmerman
Ik ben Arnoud, sinds 2016 werkzaam voor Gaslicht.com, inmiddels als marketing manager. Mijn werk is ontzettend veelzijdig. Van berichten op social media tot acties met partners en nieuwe TV- en radiocommercials; elke dag is anders. Besparen op je energierekening door over te stappen is zó ontzettend eenvoudig dat ik mijn enthousiasme daarover niet onder stoelen of banken steek. Maar ook als er vragen zijn zit er 7 dagen per week een sterk team met energiespecialisten voor u klaar.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie