De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur

Terug naar het nieuwsoverzicht

Minder energie verbruikt in 2009

door Jeanet Woldring

In 2009 was het energieverbruik in Nederland ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling is in de eerste drie kwartalen gerealiseerd. In het vierde kwartaal van vorig jaar is 3 procent meer energie verbruikt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Wel iets meer aardgas verstookt 
Het aardgasverbruik lag in 2009 bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de huishoudens, de landbouw en de dienstensector was het verbruik 3 procent hoger. Het begin en einde van 2009 waren kouder dan dezelfde perioden in 2008. Hierdoor is meer aardgas verbruikt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden.

Bij de elektriciteitsproductiebedrijven was het aardgasverbruik bijna 5 procent hoger doordat er meer elektriciteit is geproduceerd. Daarentegen was het verbruik van aardgas in de industrie bijna 7 procent lager dan in 2008. Dit komt vooral doordat in de eerste helft van 2009 het verbruik fors lager was dan het jaar ervoor.

Minder elektriciteit en steenkool
Het steenkoolverbruik in Nederland was bijna 9 procent lager. Vooral de ijzer- en staalindustrie verbruikte minder kolen. Het verbruik van elektriciteit ten slotte kwam bijna 6 procent lager uit. Desondanks is er meer elektriciteit geproduceerd in 2009. Dat komt doordat er minder elektriciteit is ingevoerd.

Bron: CBS

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie