De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Minder energie verbruikt in 2009

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

In 2009 was het energieverbruik in Nederland ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling is in de eerste drie kwartalen gerealiseerd. In het vierde kwartaal van vorig jaar is 3 procent meer energie verbruikt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Wel iets meer aardgas verstookt 
Het aardgasverbruik lag in 2009 bijna 1 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de huishoudens, de landbouw en de dienstensector was het verbruik 3 procent hoger. Het begin en einde van 2009 waren kouder dan dezelfde perioden in 2008. Hierdoor is meer aardgas verbruikt voor verwarming van woningen en bedrijfspanden.

Bij de elektriciteitsproductiebedrijven was het aardgasverbruik bijna 5 procent hoger doordat er meer elektriciteit is geproduceerd. Daarentegen was het verbruik van aardgas in de industrie bijna 7 procent lager dan in 2008. Dit komt vooral doordat in de eerste helft van 2009 het verbruik fors lager was dan het jaar ervoor.

Minder elektriciteit en steenkool
Het steenkoolverbruik in Nederland was bijna 9 procent lager. Vooral de ijzer- en staalindustrie verbruikte minder kolen. Het verbruik van elektriciteit ten slotte kwam bijna 6 procent lager uit. Desondanks is er meer elektriciteit geproduceerd in 2009. Dat komt doordat er minder elektriciteit is ingevoerd.

Bron: CBS

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 15 april 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie