Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Minder hoge energierekening door verlaging netwerkkosten

door Jeanet Woldring 6 reacties Leestijd: 2 minuten

De energierekening zal de komende jaren lager uitpakken dan eerder werd gedacht. Dat komt doordat de transportkosten die netbeheerders in rekening mogen brengen de komende 3 jaar sterk worden verlaagd. Dit levert voor consumenten en bedrijven een totale besparing op van zo'n 2 miljard euro. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend. Maar wat betekent het voor uw energierekening?

Daling
Voor elektriciteit gaan de tarieven van regionale netbeheerders jaarlijks met gemiddeld 8 procent omlaag. Voor gas dalen de netwerktarieven jaarlijks met gemiddeld 6,5 procent en met 5 procent bij GTS. De tarieven van TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, dalen met 7 procent. Volgens de ACM kunnen de netwerktarieven dalen doordat de rente laag staat. Netbeheerders kunnen zo goedkoper aan kapitaal komen om te investeren waardoor de kosten voor de consument omlaag kunnen.

Effect op uw energierekening
Voor een gemiddeld huishouden zal de energierekening door de aangekondigde verlaging volgend jaar ongeveer drie tientjes goedkoper worden. Hoe komen we aan dat bedrag? De jaarkosten voor een doorsnee huishouden bedragen bij Essent, Nuon en Eneco momenteel bijna 2100 euro. Volgens de toezichthouder beslaan de netwerktarieven een vijfde deel van de totale energierekening, dat is dus zo'n 420 euro. Als we hier de verwachte percentages aftrekken, komen we op zo'n 30 euro.

Meer besparen op leveringskosten
Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit. U bent daardoor gebonden aan de netbeheerder die in uw woonplaats actief is. Toezichthouder ACM bepaalt de maximum tarieven voor het netwerk omdat de netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie. Op netwerkkosten kunt u niet besparen doordat deze gereguleerd zijn. Wel kunt u via Gaslicht.com nagaan of u kunt besparen op uw leveringskosten om uw energierekening volgend jaar nog verder te verlagen. Door over te stappen van energieleverancier kunt u tot 300 euro besparen.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (6)

Geplaatst door: Ferdy ()

Hoi,

Ik heb inmiddels gezien dat de netwerkkosten voor stroom inderdaad omlaag zijn gegaan, maar voor Gas zijn ze ongeveer met hetzelfde bedrag verhoogd waardoor je totaal geen voordeel meer heeft. Wie heeft dit nog meer gezien? Ik zit overigens bij Enexis.

Groet,
Ferdy

Opmerking van de redactie op 06-01-2015
Het klopt dat de netbeheerkosten van Enexis minder zijn verlaagd dan die van andere netbeheerders. Dat is op zich niet zo gek, de netbeheerkosten van Enexis lagen (en liggen nog steeds) lager dan de gemiddelde netbeheerkosten in Nederland.
Geplaatst door: Ster ()

Hoe gaat de verlaging van de netwerkbeheerkosten berekend worden in een vast jaarcontract? Is de leverancier verplicht deze verlaging bijvoorbeeld alsnog gedurende het jaar te verrekenen?

Opmerking van de redactie op 10-12-2014
De leverancier is verplicht een wijziging vanuit netbeheerder of overheid door te voeren. Mochten netbeheerkosten of overheidsheffingen gedurende uw contract wijzigen, dan worden deze wijzigingen gewoon doorgevoerd en wordt er op de jaarafrekening een berekening gemaakt hoeveel dagen het oude tarief en hoeveel dagen het nieuwe tarief in rekening moet worden gebracht.
Geplaatst door: H.Winkler ()

Om een rioolstelsel te vergelijken met een energie netwerk is als appels met peren, was het maar mogelijk om onze afvalproductie door het riool en verwerking hiervan meetbaar te maken. Energieverbruik is een ander verhaal en naar mijn mening betaalt de gebruiker naar zijn energie verbruik en niet naar zijn capaciteit aansluiting.

Geplaatst door: poul bras ()

Ik zit net te overwegen of ik al dan niet overstap en kom daar iets opvallends tegen:
Mijn huidige leverancier (NLE) berekent mij over de afgelopen periode (maart/maart 2013/14) aan Kosten "Transportbedrijf/Netbeheerder " incl. btw. 389 euro. Essent vraagt voor de komende periode voor Netwerkkosten" 170 euro
Hoe kan dat?

Opmerking van de redactie op 09-04-2014
Netwerkkosten zijn de kosten die een energiebedrijf namens de netbeheerder in rekening brengt. Deze kosten zijn dus niet afhankelijk van de leverancier en daarom voor ieder pakket dat u kiest hetzelfde. Het kan wel zo zijn dat netwerkkosten op 1 januari worden aangepast waardoor het totaalbedrag op een jaarafrekening soms iets kan afwijken. Wat betreft de netwerkkosten die u noemt (die u bij het Essent pakket heeft gezien) lijkt het erop dat u enkel de netwerkkosten voor gas heeft gezien. Deze worden namelijk afzonderlijk genoemd in de prijsdetails op Gaslicht.com. Uiteraard kijken wij graag met u mee voor meer duidelijkheid, u kunt onze servicedesk bereiken via 0342-411350 of info@gaslicht.com.
Geplaatst door: Gerard ()

Wat een slap *** van H. Winkler,als dat tenminste zijn echte naam is.Netwerkkosten naargelang het gebruik.Ik betaal rioolbelasting,een vast bedrag per jaar,niet naargelang de hoeveelheid shit die ik produceer,***!

Geplaatst door: H.Winkler ()

De energie leverancier 's hebben inzicht van verbruik en dus ook over de belasting van het netwerk.
Het is meer dan normaal dat je netwerkkosten betaalt naargelang verbruik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.