De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Minder stroomuitval kleine netbeheerders

In 2010 viel de stroom weinig uit: gemiddeld zat een gezin iets meer dan een half uur zonder stroom over een heel jaar. Opvallend is dat de grote netbeheerders meer storingen hadden dan de kleine netbeheerders.

Een gemiddeld gezin in Nederland zat in 2010 zo’n 34 minuten zonder stroom. Dit is 4 minuten langer dan het vijfjarige gemiddelde, waarbij Nederlandse huishoudens het 30 minuten zonder moesten doen.

Eén van de oorzaken voor deze toename is de grote stroomstoring in de Bollenstreek, waar huishoudens vier uur lang zonder stroom zaten in de winter. Opvallend is dat de grote vier netbeheerders gemiddeld langer geen stroom leverden dan de kleinere partijen. Liander, Enexis, Stedin en Delta namen alle vier een groter deel voor hun rekening.

Een oorzaak voor de problemen was bijvoorbeeld graafschade: wanneer bij werkzaamheden wordt gegraven kan het gebeuren dat er belangrijke kabels worden geraakt. Bij de levering van gas waren nauwelijks problemen, slechts luttele seconden was er geen gas. Gemiddeld ontving een huishouden vorig jaar 29 seconden geen gas.  

Schade door stroomstoring?
Heeft u langer dan 4 uur geen stroom gehad door een stroomstoring? Dan kunt u een vergoeding vragen aan uw netbeheerder. U krijgt dan 35 euro. De vergoeding neemt toe met 20 euro per 4 uur dat u geen stroom heeft gekregen. Heeft u een aansluiting die groter is dan 3x25 ampère? En maximaal 3x80 ampère? Dan gelden er andere regels. Vraag uw netbeheerder of ga naar de website van de Energiekamer van de NMa.

Hoe krijgt u de vergoeding?
Uw netbeheerder betaalt de vergoeding aan u. Dat gebeurt automatisch of het wordt verrekend met uw jaarrekening. U hoeft dus eigenlijk niets te doen om deze vergoeding te krijgen. Wilt u dat wel doen? Dan kunt u de voorbeeldbrief van Consuwijzer gebruiken 'verzoek om compensatie bij storing energie'.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 22 maart 2011
Geactualiseerd: dinsdag 22 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie