De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Minister staat open voor kernenergie

Wij moeten veel zuiniger worden. En Europa moet de mogelijkheid van schone kernenergie  openhouden. Dit zei Minister Bot van Buitenlandse Zaken afgelopen maandag in een toespraak over de toekomst van de Europese Unie.  

Alles wijst erop dat wij de komende decennia gebruik zullen blijven maken van aardgas, olie, kolen, zo sprak de Minister. "Naarmate de Noorse en Britse olievoorraden en de Nederlandse gasbel slinken, wordt Europa echter steeds afhankelijker van anderen voor zijn energiebehoefte. Voor een land als Nederland betekent dit verminderde energiezekerheid, maar ook een einde aan de miljardenmeevallers voor onze schatkist."

Bij ongewijzigd beleid zal de wereldwijde uitstoot van Co2 bovendien enorm stijgen en Europeanen moeten daarom tegenmaatregelen  nemen. 

"Wij moeten veel zuiniger worden. De nieuwe plasma-televisieschermen, bijvoorbeeld, zorgen in Nederland voor gemiddeld een vijfde van de electriciteitsrekening van huishoudens. En dit terwijl veel zuiniger ontwerpen beschikbaar zijn! Die worden echter om commerciële redenen niet op de markt gebracht."

De overheid moet daarom producenten stimuleren – desnoods dwingen - om energie-zuinige producten op de markt te brengen.   Ook wil de minister de markt verplichten zuiniger en schonere auto's te maken. 

Naast zuiniger zijn, pleit Bot  voor meer zonne- en windenergie.  Ook de mogelijkheid van schone kernenergie houdt hij open. Bovendien wil de minister zo snel mogelijk toepasbare waterstoftechnieken ontwikkelen. "Het is moeilijk te voorspellen wanneer de doorbraak zal komen, maar dat die doorbraak er moet komen – en liever vroeg dan laat - is een ding dat zeker is."

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 16 februari 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie