De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Minister wil uitstel vrije energiemarkt

Leestijd: 2 minuten

Minister Brinkhorst van Economische Zaken gaat de Tweede Kamer voorstellen om de volledige liberalisering van de energiemarkt een half jaar uit te stellen, tot 1 juli 2004. Dit geldt voor zowel elektriciteit als aardgas. Zowel de minister als de tweede kamer willen voor alle marktpartijen. De beslissing over dit uitstel moet dus snel vallen, namelijk voor de zomer.

De minister gaat accoord met volledige liberalisering onder de volgende voorwaarden:

  • De consument moet goed geïnformeerd zijn en een goede rechtspositie hebben. Ook als het bedrijf waarvan hij zijn gas of elektriciteit afneemt failliet gaat, moet hij verzekerd zijn van energie. 
  • De bedrijven moeten organisatorisch en administratief goed zijn voorbereid,  zodat consumenten zonder problemen van leverancier kunnen wisselen en ook de juiste facturen ontvangen.
  • De problemen met het nu al geliberaliseerde deel van de markt (het middensegment) moeten de wereld uit zijn.

Het advies aan de minister van de Commissie Van Rooy op 17 juni j.l. m.b.t. de liberalisering van de kleinverbruikersmarkt luidt als volgt:

  • Veel voorbereidingen voor de marktopening liggen goed op schema, maar er is ook nog een aantal onzekerheden. Deze problemen zijn van organisatorische aard.
  • De gasmarkt is minder ver in de voorbereidingen dan de elektriciteitsmarkt. Volgens de commissie Van Rooy staan de lichten voor de elektriciteitsmarkt bijna op groen en die voor de gasmarkt op oranje.

Minister Brinkhorst constateert nog te veel onzekerheden voor een start van de 100% vrije markt per 1 januari 2004. Wachten met een besluit vindt hij onverantwoord, evenals wachten op het definitieve derde advies van de Commissie van Rooy in september. Daarom hakt hij nu de knoop door. Dus stelt hij de Tweede Kamer uitstel van een half jaar voor.

Doorslaggevend voor de minister is dat consumenten effectief gebruik kunnen maken van hun keuzevrijheid. Uitstel geeft meer adem voor alle voorbereidingen en dat verhoogt de ordelijkheid en kwaliteit. Maar de druk moet op de ketel blijven. Daarom zet de commissie van Rooij haar werk voort.

De onlangs aangenomen Europese richtlijn stelt vast dat 1 juli 2004 de uiterste datum is voor het liberaliseren van de niet huishoudelijke afnemers. Daarmee voldoet Nederland aan zijn verplichtingen.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 18 juni 2003
Geactualiseerd: donderdag 17 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie