De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Moet ik kiezen voor vaste of variabele energietarieven?

door Jeanet Woldring 1 reactie

De meeste Nederlanders kiezen voor vaste energietarieven. Maar bij Gaslicht.com zien we dat variabele energietarieven de laatste tijd iets populairder worden. Wat zijn nu precies de verschillen en hoe maakt u een goede keuze? Marion Veldhuizen van de servicedesk legt het uit!

Wat is een vast tarief?

Bij een vast tarief betaalt u tijdens de hele looptijd van uw contract een afgesproken prijs voor energie. Het tarief stijgt of daalt dus niet als uw energieleverancier in de tussentijd zijn prijzen aanpast. U kunt kiezen voor contracten waar alleen de prijs voor gas of elektriciteit vast is of voor contracten waarin beide tarieven vastliggen. De meeste vaste contracten zijn voor 1 jaar, maar u kunt ook kiezen voor 3 of zelfs 5 jaar. Dan liggen de tarieven vaak wel wat hoger. Als u niets doet, gaat u na afloop van de contractperiode automatisch een variabel tarief betalen, dat meestal flink hoger ligt.

Kan een vast tarief echt niet stijgen?

Nee. Als uw leverancier toch tussentijds de energietarieven verhoogt, mag u overstappen. Let wel op, want het gaat hierbij alleen om de tarieven voor gas en elektriciteit. U betaalt daarnaast ook energiebelasting, netwerkkosten en een opslag voor duurzame energie. Deze kosten kunnen wel stijgen. Uw energieleverancier heeft daar geen invloed op. Als de kosten stijgen, stijgen die ook voor mensen met variabele tarieven en klanten van andere leveranciers.

Wanneer is het slim om voor een vast tarief te kiezen?

Als u houdt van zekerheid, is een vast tarief de beste keuze. U weet dan waar u aan toe bent tijdens uw contractperiode. Mochten de energieprijzen in die periode stijgen, dan merkt u daar niets van. Maar u profiteert dus ook niet mee als de prijzen dalen.

Wat is een variabel tarief?

Bij een variabel tarief kunnen de energieprijzen tijdens de looptijd van uw contract veranderen. De meeste aanbieders passen twee keer per jaar, in januari en juli, hun prijzen aan. Of de tarieven stijgen of dalen en met hoeveel is lastig te voorspellen. Na de afloop van uw contract gaat u automatisch een gewoon variabel tarief betalen, dat vaak flink hoger ligt.

Wanneer is het slim om voor een variabel tarief te kiezen?

Als een contract met variabele prijzen voor u het goedkoopst is en u wat risico durft te nemen. Mochten de prijzen dalen, dan profiteert u mee. Maar als ze stijgen, betaalt u meer. Als u die eventuele extra kosten kunt betalen, is een contract met variabele prijzen interessant.

Bereken aan de hand van uw postcode en jaarverbruik welk energiecontract het voordeligst is voor u.

Vragen? Bel met Marion Veldhuizen of een van onze andere servicemedewerkers!

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 11 juni 2014
Geactualiseerd: dinsdag 17 juli 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Servaas Winkelman ()

Ik vroeg me af of het niet verstandiger is om juist nu een variabel contract af te sluiten met het oog op de overproductie aan zonne elektriciteit in de Europese markt, met als verwachting dalende prijzen.

Opmerking van de redactie op 26-06-2014
Op dit moment zijn de variabele contracten voor onbepaalde tijd nog circa 300 euro duurder dan actieaanbiedingen die u voor een jaar afsluit. Dan moeten de tarieven per 1 januari dusdanig gaan dalen dat dit zo’n groot verschil goed gaat maken in het aankomende jaar. Uiteraard heeft Gaslicht.com hier net als u geen zicht op, maar die kans is vrijwel nihil. U zou ook voor een variabel actiepakket kunnen kiezen, waar er altijd een gegarandeerde korting is ten opzichte van het standaard variabele tarief. Dus een eventuele prijsdaling per 1 januari zal dan ook merkbaar zijn.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie