Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nederland bij topdrie hoogste stroomprijs

Leestijd: 2 minuten

Nederlandse huishoudens betalen in 2006 een hoge elektriciteitsprijs vergeleken met huishoudens in de andere lidstaten in Europa. Alleen Italianen en Denen betalen nog hogere prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Het recente besluit de MEP-heffing* af te schaffen verlaagt de kWh-prijs weliswaar met 1,5 eurocent, desondanks blijft Nederland behoren tot de topdrie van duurste landen. Eén kilowattuur kost de Nederlandse burger bij een jaarverbruik van 3500 kWh ruim 21 cent.

Grote verschillen in Europa
De elektriciteitsprijzen verschillen sterk binnen de Europese Unie. In Griekenland is de prijs bijna 3,5 keer zo laag als in Denemarken. Onze Belgische buren betalen nog geen 14 cent en ook Duitsers zijn met ruim 18 cent fors goedkoper uit. De prijsverschillen worden voor een groot deel  veroorzaakt door energie- en milieubelastingen en BTW.

Groot belastingaandeel
Nederland behoort ook tot de landen met de hoogste heffingstarieven. In ons land is het aandeel energiebelasting en BTW in de prijs ruim 40 procent*. Alleen in Denemarken moet de burger meer afdragen (60%).  Landen als Letland, Litouwen en Bulgarije brengen nog helemaal geen energiebelastingen in rekening, waardoor de prijzen daar nog ruim onder de tien cent liggen.

Forse prijsverhoging in 2006
Een aantal landen heeft de prijzen in het afgelopen jaar aanzienlijk verhoogd. De verhogingen zijn vooral het gevolg van de gestegen basisprijzen. In het Verenigd Koninkrijk was deze stijging meer dan 15 procent. De Nederlandse prijzen zijn met meer dan 5 procent verhoogd, met name als gevolg van de gestegen prijzen van aardgas en steenkolen die worden gebruikt bij de opwekking van elektriciteit. Huishoudens in Noorwegen en België betalen als enige lagere prijzen ten opzichte van 2005.
 

Elektriciteitsprijs in ons land stijgt sneller dan inflatie
De prijzen voor elektriciteit zijn sinds 2000 het snelst gestegen in Ierland, Zweden, Noorwegen en Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is de stijging in de periode 2000–2006 bescheiden geweest. De verhoging van de Nederlandse elektriciteitsprijs met ruim 40 procent is meer dan de gemeten consumentenprijsindex over deze periode (12,9 procent).

MEP staat voor Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie, een subsidiestelsel voor producenten met het doel de milieukwaliteit van de Nederlandse elektriciteitsproductie te verbeteren.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 4 september 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.