De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Nederland verbruikt weinig duurzame energie

Leestijd: 2 minuten

Nederland verbruikte in 2006 weinig duurzame energie. Vooral het gebruik van biomassa en waterkracht was in ons land laag. Zweden, Finland en Oostenrijk waren de koplopers van Europa. Hier was  het aandeel duurzame energie 20 procent of meer, in ons land slechts 2,7 procent. Daarmee scoort Nederland samen met België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk het slechtst van de hele Europese Unie.  Het gemiddelde van 15  Europese landen lag op 6,8 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag presenteerde.

Veel duurzame energie uit biomassa bij huishoudens
Twee derde van de duurzame energie in Europa komt uit biomassa. Bijna de helft daarvan betreft het gebruik van hout door huishoudens. Vooral op het platteland kan hout vaak heel goed de competitie aan met fossiele brandstoffen, omdat er veel hout beschikbaar is en er een aardgas- of warmtenet ontbreekt.

Waterkracht en windenergie
Ook waterkracht is een belangrijke duurzame bron, maar deze groeit nauwelijks. Dit komt doordat de plaatsen waar het praktisch is om waterkracht te benutten al in gebruik zijn. Windenergie groeit wel snel, maar is nog steeds meer dan drie keer zo klein als waterkracht.


Verbruik van primaire duurzame energie in EU-15, 2006

Duurzame energie in Europa groeit langzaam
Het verbruik van duurzame energie in Europa is de afgelopen jaren langzaam gegroeid: van 5,7 procent in 2000 naar 6,8 procent in 2006. Het aandeel duurzame energie is echter nog steeds veel minder dan de EU-doelstelling van 12 procent voor het jaar 2010. Op de Europese top in maart 2007 hebben de regeringsleiders de afspraak gemaakt om te komen tot 20 procent duurzame energie in 2020. Nederland moet in dat jaar 14% van al zijn energie duurzaam opwekken. Deze doelstelling heeft de Europese Commissie voor Nederland geformuleerd in het uitgebreide pakket maatregelen op het gebied van klimaat en duurzame energie, dat deze week in Brussel is gepresenteerd.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 11 mei 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie