De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nederlanders steeds zuiniger met energie

door Marlies Hazenberg

Nederlanders maken steeds meer gebruik van energiezuinige apparaten. In 2004 verwarmt al ruim de helft van de huishoudens hun woning met een hoogrendementsketel (HR-ketel). Zes op de tien huishoudens gebruiken spaarlampen. Ook proberen mensen energie te besparen door minder licht te laten branden en minder lang de kraan te laten lopen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2004 had 52 procent van de Nederlandse huishoudens een HR-ketel. Dat is 10 procent meer dan in 1999. Vooral woningeigenaren en bewoners van eengezinswoningen maken gebruik van de ketels. Ze komen vaker voor in kleinere gemeenten dan in sterk verstedelijkte gebieden. Ongeveer 14 procent van de huishoudens verwarmt het huis met een zogeheten verbeterdrendementsketel (VR-ketel). Een derde maakt gebruik van andere manieren, zoals een conventionele ketel, een kachel, zonnepanelen of stadsverwarming.

Huishoudens met HR-verwarmingsketel

Gebruik spaarlampen neemt toe
Het gebruik van spaarlampen is toegenomen van 56 procent in 1999 naar 62 procent in 2004. Meer ouderen dan jongeren verlichten hun huis met deze lampen en ze komen ook meer voor in huishoudens met een hoger inkomen.  Verder probeert ruim driekwart van de huishoudens te bezuinigen door minder licht te laten branden.

Driekwart van de mensen wil besparen door de kraan minder lang en of minder vaak te laten lopen. Dat is een lichte daling vergeleken met 1999.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 30 november 2005
Geactualiseerd: donderdag 17 juni 2021

Marlies Hazenberg
Marlies Hazenberg Coördinator Customer Care

Ik ben Marlies, sinds begin 2017 ben ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vind ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie