De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Netbeheerder gaat stroom veilen via internet

Tennet, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, heeft Energiekeuze gekocht, een bedrijf dat internetveilingen organiseert voor de zakelijke elektriciteitsmarkt. Dit meldt FD.nl (betaalde toegang) vandaag.

Afnemers van elektriciteit kunnen via de veiling, die in 2001 is opgericht door Jan Vroomans, aanbieders tegen elkaar op laten bieden. Op deze manier wordt een zo laag mogelijke prijs bereikt. Vroomans verwacht dat de aanbesteding van energiecontracten via de internetveiling de komende tijd fors zal groeien.

De afgelopen twee jaar is via Energiekeuze voor 170 miljoen euro aan stroomcontracten afgesloten door gemeenten, scholen en bedrijven zoals Ahold en Akzo. Vorig jaar werd ruim 2% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland via de veiling verhandeld.

De overname van Energiekeuze is gedaan omdat het veilingsysteem erg aanspreekt. Vanwege het feit dat het een eenvoudig en transparant verkoopkanaal is waarmee men zonder dure accountmanagers tot scherpe prijzen komt. Dat zou goed voor de marktwerking zijn, aldus Tennet. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. 

In 2001 kwam Tennet in handen  van de Staat en  in dat jaar werd ook de destijds nieuwe stroombeurs APX overgenomen. Vorige week is bekendgemaakt dat de APX per 1 januari 2005 ook van start gaat met een gasbeurs om zodoende een bijdrage te leveren aan de verdere liberalisering van de gasmarkt.  Tennet, dat verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van het Nederlandse hoogspanningsnet, participeert daarnaast ook in Endex, een termijnmarkt voor stroom. Tennet wil de drie Nederlandse 'marktplatformen' aan elkaar koppelen. Op termijn streeft de netbeheerder naar de totstandkoming van een geïntegreerde energiebeurs voor elektriciteit en gas voor de regio Noordwest-Europa.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: maandag 7 juni 2004

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie