De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe energietarieven vaak laat gemeld

door Sanne de Jong - Bins

Bijna de helft van de consumenten hoort te laat van hun energieleverancier dat de prijzen van gas en stroom aangepast worden. Ze kunnen dan geen nieuw energiecontract meer afsluiten vóór de nieuwe tarieven ingaan, waardoor er onnodig teveel betaald wordt. Dat blijkt uit onderzoek van Gaslicht.com.  

Consumenten zijn de dupe van een late melding. Zij betalen, zelfs als ze hierna zo snel mogelijk een nieuw contract afsluiten, tijdelijk de nieuwe prijs voor gas en stroom. Die extra kosten kunnen oplopen tot tientallen euro’s omdat variabele tarieven vrijwel altijd hoger liggen dan tarieven van verlengingsaanbiedingen of actiecontracten.  

Energieleveranciers moeten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tariefwijzigingen ‘tijdig’ melden aan klanten. Het begrip wordt door de toezichthouder niet nader gedefinieerd. “Die maatregel is bedoeld om consumenten te beschermen tegen onverwachte prijsverhogingen, maar lijkt in de praktijk niet te werken omdat leveranciers zélf invullen wat ze onder tijdig verstaan”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com.  

De energievergelijker onderzocht bij de 16 grootste energieleveranciers hoe zij consumenten informeren over tariefswijzigingen. Er werd gekeken naar informatie op de websites van de energieleveranciers. Ook deed Gaslicht.com navraag bij de klantenservice. 

Bijna de helft van de energieleveranciers geeft aan de tarieven helemaal niet, of zeer kort voor het contracteinde te communiceren. Ruim de helft van de energieleveranciers geeft aan ten minste één maand voor het aflopen van het contract de nieuwe tarieven te communiceren.  

De vergelijkingssite roept energieleveranciers op om nieuwe gas- en stroomprijzen uiterlijk zes weken voor de ingangsdatum te melden. Dat is de minimale benodigde tijd om een andere leverancier te kiezen of een nieuw contract af te sluiten in verband met de opzegtermijn en wettelijke bedenktijd.  

De bekendmaking van de nieuwe variabele tarieven is bij veel leveranciers vaak kort voordat de nieuwe tarieven ingaan of zelfs pas daarna. Alleen het Zeeuwse Delta geeft aan de nieuwe tarieven ruim van tevoren bekend te maken. Nu de verwachting is dat de variabele stroom- en gastarieven bij diverse energieleveranciers per 1 januari 2017 voor het eerst in jaren weer zullen stijgen, was tijdig informeren om nog over te kunnen stappen van extra belang. 

Gaslicht.com adviseert consumenten om jaarlijks over te stappen of te kiezen voor een aantrekkelijk verlengingsaanbod, om te voorkomen dat zij gas en stroom geleverd krijgen tegen de veelal hogere variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Momenteel kan een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500 kilowattuur en 1500 kubieke meter gas hiermee zo’n 315 euro per jaar besparen.

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Manager operations assistent
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.