De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nieuwe tarieven per 1 juli 2003

Leestijd: 4 minuten


Sinds 1 juli 2003 is de ecotax op groene energie verhoogd van € 0,0175 naar € 0,0349 per kWh (excl. BTW). Deze wijziging heeft uiteraard invloed op de prijs voor groene energie. Tegelijkertijd is de jaarlijkse teruggave op uw energierekening (zgn. heffingskorting) verhoogd van €142 naar €176 (excl. BTW). Daarnaast is op dezelfde datum de MEP in werking getreden: een subsidieregeling voor de productie van elektriciteit in Nederland uit duurzame bronnen en elektriciteit opgewekt via warmtekrachtkoppeling.  Om de subsidies te kunnen betalen, moet iedere Nederlander die een elektriciteitsaansluiting heeft, via de stroomnota een MEP-tarief betalen aan zijn regionale netbeheerder. Deze is voor de tweede helft van 2003 vastgesteld op €17. Hoewel u als stroomverbruiker dus voor de MEP moet betalen, merkt u er vooralsnog niets van. De REB (energiebelasting) wordt namelijk verlaagd met hetzelfde bedrag als het MEP-tarief. 

Welke gevolgen heeft dit allemaal voor de besparingen op de stroomnota? 
Heeft het nu nog wel zin over te stappen op een goedkopere groene stroomaanbieder?

Jazeker heeft het nog zin! U kunt nog steeds aanzienlijk besparen voordat de hele energiemarkt vrijgegeven wordt! Wanneer u de Stroomwijzer raadpleegt en op prijs vergelijkt, ziet u wel dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden bij de goedkoopste aanbieders. Sommigen compenseren de verhoogde energiebelasting namelijk deels óf helemaal door een tariefverlaging. Anderen daarentegen nemen de verhoogde belasting niet voor eigen rekening.  
Enkele voorbeelden:
Elektran compenseert de verhoging deels door haar tarieven te verlagen. Het continu tarief is verlaagd van 8 eurocent naar 7,34 eurocent. Het dubbel tarief is gewijzigd van hoog 9 eurocent en laag 6 eurocent naar respectievelijk 8,35 en 5,74 (genoemde tarieven zijn exclusief BTW, REB en transportkosten).  De energiebelasting zal wel worden doorberekend bij collectieve overeenkomsten waarbij dit vooraf al was afgesproken. Elektran zal voor haar bestaande klanten de energiebelasting geheel compenseren. Voor hen heeft deze wijziging netto geen gevolgen. Voor de internetwederverkoper Energiestunter, die al met uiterst kleine marges werkt, is het niet mogelijk de energiebelasting voor haar rekening te nemen. De bruto tarieven van Energiestunter blijven gelijk. Ook hier geldt dat de reeds geswitchte klanten, netto geen gevolgen zullen ondervinden van de verhoging van de energiebelasting. Evolta heeft haar tarieven verlaagd, die inmiddels op Gaslicht.com verwerkt zijn, net als die van Elektran overigens evenals de gewijzigde energiebelasting en heffingskorting bij alle groenleveranciers. 

In de tariefvergelijking op  de Stroomvergelijker vindt u de meest actuele prijzen per aanbieder en kunt u heel gemakkelijk online switchen.

Tenslotte nog een melding van de nieuwe maximumtarieven op de transportkosten, die  de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) voor de tweede helft van 2003  vastgesteld voor de netbeheerders elektriciteit. De hoogte van deze tarieven is vastgesteld op basis van de in juni jl. vastgestelde efficiëntiekorting (de zogenaamde x-factor).  
 
Als gevolg van de nieuwe x-factor hebben de netbeheerders elektriciteit in de jaren 2001, 2002 en de eerste helft van 2003 te hoge of te lage tarieven aan afnemers in rekening gebracht. Indien een netbeheerder in voorgaande jaren te hoge tarieven in rekening heeft gebracht, wordt dit in de tarieven van de tweede helft van 2003 gecompenseerd. DTe biedt de netbeheerders die te lage tarieven in rekening hebben gebracht, de mogelijkheid de tarieven in de tweede helft van 2003 of gedeeltelijk in 2004 te compenseren. Hierdoor wordt het effect van de tariefsverhoging op de eindverbruiker gespreid.  
 
De efficiëntiekorting is voor alle bedrijven jaarlijks 3,2 procent en geldt voor de periode 2001 tot en met 2003 (de eerste reguleringsperiode). Met deze doelmatigheidsprikkel beoogt de toezichthouder de transportbedrijven, die van nature monopolist zijn in hun gebied, efficiënter te laten werken en de tarieven ieder jaar te verlagen. Aan het einde van 2003 zullen afnemers door de efficiëntiekorting over de periode 2001 tot en met 2003 gemiddeld 45 euro hebben bespaard op hun elektriciteitsrekening. 

In de tariefvergelijking op de Stroomwijzer zullen de gewijzigde transporttarieven z.s.m. worden ingevoerd. Deze wijzigingen beïnvloeden de hoogte van het besparingsbedrag echter totaal niet, om de doodeenvoudige reden dat er op deze vastgestelde tarieven niet bespaard kan worden!
Klik hier voor meer informatie.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 3 juli 2003
Geactualiseerd: maandag 5 juli 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie