Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

NMa: Consument laat geld liggen op energiemarkt

2 reacties Leestijd: 2 minuten

Consumenten kunnen tot honderden euro’s per jaar besparen door hun energieleverancier in te wisselen voor een ander. Omdat ze de kosten en risico's van overstappen onnodig hoog schatten, lopen veel huishoudens dat voordeel echter mis. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in haar onderzoek naar de energiemarkt.

Overstappen
Het aantal huishoudens dat overstapte van energieleverancier was vorig jaar 9 procent van de huishoudens. Dat is in drie jaar tijd een verdubbeling. Sinds het vrijmaken van de kleinverbruikersmarkt in 2004 is in totaal 28 procent van de huishoudens overgestapt van leverancier. Dat is pakweg 1 op de 4 huishoudens. Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat 6 procent zal overstappen. En 23 procent staat niet negatief tegenover overstappen.

Veel te verdienen
Volgens de NMa kan het verschil tussen de hoogste en laagste prijs van een jaarcontract voor gas oplopen tot 150 euro per huishouden. Op elektriciteit kan 85 euro worden bespaard in vergelijking met de duurste aanbieder.* Bij driejarige contracten kan het voordeel voor gas en elektriciteit samen zelfs oplopen tot 320 euro per jaar.

Gedoe
Uit het jaarlijkse consumentenonderzoek van de NMa blijkt dat consumenten vaak een te pessimistisch beeld hebben van het te behalen voordeel van overstappen. Zo worden de voordelen lager geschat dan ze werkelijk zijn en verwachten consumenten vaak problemen bij een overstap. Die vrees is volgens de NMa echter niet terecht.

Transparantie
Consumenten zullen meer vertrouwen krijgen in de energiemarkt en een beter beeld krijgen van het te behalen voordeel indien zij beter geïnformeerd zijn, is de conclusie van de NMa. Door meer transparantie krijgen consumenten een correcter beeld van de mogelijkheden en het gemak van overstappen en de voordelen die een overstap kan opleveren. De NMa zal consumenten actief gaan informeren, onder andere via de website Consuwijzer. Daarnaast blijft de NMa onderzoek doen naar de objectiviteit van prijsvergelijkers en actief toezicht houden op klantenwerving.

* volgens de actuele ranglijst op Gaslicht.com en Energiewereld.nl bedraagt het verschil zo'n 400 euro! De totale jaarkosten van de TOP 5 goedkoopste energiepakketten liggen rond de 1400 euro, terwijl de standaard jaarkosten bij de 3 grootste leveranciers Essent, Eneco en Nuon gemiddeld 1790 euro bedragen. 

Zie ook: 
Overstappen naar een andere energieleverancier

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 10 februari 2023

Reacties (2)

Geplaatst door: Henk ()

De NMA heeft oogkleppen op. Inderdaad, de NEM probeert een goed imago te krijgen maar lees de verschillende fora eens door en overstappen wil je dan niet meer. Ik betaal liever iets meer dan met dat soort partijen zaken te doen.

Geplaatst door: Bob Schurkjens ()

Wat de NMa verzwijgt is dat ze niet optreden tegen bedrijven die klanten zwaar duperen en zelfs oplichten. Ik doel met name op de Nederlandse Energie Maatschappij (ook wel genoemd NEM, NLenergie) die momenteel intensief reclame maakt op TV met Frans Bauer in de hoofdrol. Oxxio hetzelfde verhaal. Het is schandalig dat de NMa gewoon niets doet tegen oplichterspraktijken van deze leveranciers en consumenten zo op ongekende wijze in de kou laat staan. Bezoek bijvoorbeeld eens het forum van Tros Radar of Vara`s Kassa. Als je daar een minuutje je licht opsteekt, dan wil je niet meer overstappen. Met name mensen aan de onderkant van de samenleving met alleen een lagere opleiding worden zo keihard gepakt. Deze mensen weten vaak niet hoe ze hun recht moeten halen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.