De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

NMa: 'Energieconsument kan gerust via prijsvergelijker overstappen'

1 reactie

De energieprijsvergelijkers scoren voldoende tot goed. Dat blijkt uit onderzoek naar prijsvergelijkers van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Gaslicht.com, Energiewereld.nl en Totaalwijzer zijn correct, onafhankelijk, betrouwbaar en transparant en behoren tot de goede vergelijkers. Wervingskanalen scoren beduidend minder goed. 

'Prijsvergelijkers zijn een goed instrument voor consumenten die willen overstappen van energieleverancier of energiecontract. Ze zijn onafhankelijk en bieden consumenten aantrekkelijke aanbiedingen.' 

Jaap de Keijzer, bestuurslid van de NMa: “Dit is een mooie uitkomst; consumenten moeten immers op basis van correcte, duidelijke en vergelijkbare informatie een bewuste keuze kunnen maken voor hun energieleverancier”.

Niet tevreden over wervingskanalen
De NMa heeft in haar onderzoek ook overige websites betrokken die prijsvergelijkingen aanbieden en wervingskanalen bekeken. Deze scoren beduidend minder goed dan de echte prijsvergelijkers; ze zijn bijvoorbeeld verbonden aan een select aantal leveranciers. Bij de wervingskanalen is de keuzemogelijkheid beperkter en zijn de mogelijke prijsvoordelen kleiner. 

De Keijzer: “Wij vinden dat deze websites hier een vermelding over moeten opnemen en zich niet langer mogen voordoen als neutrale prijsvergelijkers, want dat zijn ze niet en dat zet de bezoeker van deze sites op een verkeerd spoor.” Een overzicht van de echte prijsvergelijkers is te vinden op consuWijzer.

Energieleveranciers moeten hun contracten verbeteren
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de communicatie door energieleveranciers met (potentiële) klanten te wensen over laat. Ongeveer drie kwart van de mysteryshoppers die de NMa tijdens het onderzoek heeft ingezet, herkent de beloofde aanbieding niet in het aangeboden contract.  Daardoor krijgen de mysteryshoppers de indruk dat zij niet het product krijgen waarvoor zij via een prijsvergelijking gekozen hebben. “Hier ligt een schone taak voor de energieleveranciers om dit te verbeteren”, aldus De Keijzer.

Pleidooi voor ondubbelzinnige communicatie
Consumenten weten vaak niet dat de jaarkosten slechts een indicatie zijn van de uiteindelijke kosten en alleen maar dienen als hulpmiddel om een vergelijking te maken. De uiteindelijke jaarrekening wijkt vaak aanzienlijk af van de jaarkosten uit het aanbod. De NMa pleit er daarom voor dat de websites de huidige benaming van ‘kosten per jaar’ of ‘te verwachten jaarkosten’ vervangen door een duidelijke benaming, die weergeeft dat het enkel gaat om een schatting. Energieleveranciers en prijsvergelijkers zijn opgeroepen om hiermee aan de slag te gaan. De verantwoordelijkheid voor duidelijke actievoorwaarden en duidelijke contracten ligt vooral bij de energieleveranciers, en niet zozeer bij de prijsvergelijkers, aldus de NMa. In het rapport wordt vermeld welke energieleveranciers en prijsvergelijkers aan de slag zijn gegaan met concrete en haalbare verbetervoorstellen of deze in de praktijk al hebben geïmplementeerd.

Over het onderzoek
Steeds meer consumenten gebruiken vergelijkende websites om zich te oriënteren op de energiemarkt. De NMa vindt het belangrijk dat deze websites betrouwbare en correcte informatie bieden. Daarom heeft de NMa tussen oktober 2010 en maart 2011 de NMa voor de tweede keer onderzoek gedaan naar de kwaliteit van websites die tarieven en voorwaarden voor energie vergelijken. Dit is een vervolg op het onderzoek dat de NMa in samenwerking met de Consumentenautoriteit (CA) begin 2010 heeft uitgevoerd.

De NMa heeft de kwaliteit van de verschillende vergelijkende websites getoetst aan vijf criteria: informatievoorziening, correctheid, onafhankelijkheid, keuzemogelijkheid en duurzaamheid. Als een website op alle vijf de criteria voldoende scoort, kan geconcludeerd worden dat deze website betrouwbaar en transparant is. Deze websites staan op consuWijzer

Download het volledige onderzoeksrapport (pdf, 1,5 Mb)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 5 juli 2011
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Reacties (1)

Geplaatst door: HC Hesselink ()

Hoe weet ik nou of ik goedkoper uit ben?

Ik zit bij energie direct, maar zou niet weten of ik goedkoper uit zou zijn als ik overstap

Opmerking van de redactie op 07-07-2011
In de Energiewijzer op deze site kunt u uw huidige leverancier opgeven: in het blokje "uw gegevens" wordt dan als referentie jaarkosten uw huidige leverancier gebruikt.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie