De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

NMa: energierekening huishoudens omhoog

Nederlandse huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld 23 euro per jaar meer betalen voor de transportkosten van energie. Dat komt omdat de tarieven van regionale gas- en elektriciteitsnetbeheerders stijgen. Daarnaast gaan de leveringskosten zo'n 35 euro omhoog.

Transportkosten
De stijging van de transportkosten blijkt uit de tariefbesluiten voor de periode 2011-2013 die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vrijdag heeft gepubliceerd. Consumenten en bedrijven betalen via hun energierekening voor het transport van gas en elektriciteit voor de regionale netbeheerders. Volgens de NMa stijgen de netwerktarieven vanaf volgend jaar met 8,9 procent. Overigens kunnen deze tarieven per netbeheerder verschillen. 

Ook leveringstarieven stijgen
Niet alleen het vervoer van gas en elektriciteit wordt duurder, ook de leveringstarieven gaan stijgen. Elsevier weet te melden dat Nuon een prijsstijging verwacht van 40 euro, Essent denkt 30 euro meer te vragen op jaarbasis. 'Dit komt door een verhoging van de gasprijs met 2 procent en een verhoging van de prijs van elektriciteit van 8 procent.' Deze kosten komen boven op de door de NMa voorspelde stijging van het tarief van de netbeheerders.

Oorzaken
Oorzaken van de prijsstijging zijn volgens Nuon en Essent dat grondstoffen duurder worden als gevolg van de onrust in het Midden-Oosten, het Duitse besluit te stoppen met kernenergie en de problemen met de kernreactor in Japan.

Overstappen
Voorlopig kunt u de prijsstijging voorkomen door over te stappen op een goedkopere energieleverancier. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedraagt ongeveer 1900 euro per jaar. Door over te stappen kunt u gemiddeld ruim 300 euro besparen op jaarbasis. Dit blijkt uit onze TOP 5 waar BudgetEnergie, Eneco, Essent, Dong Energy en Energiedirect momenteel het voordeligst zijn dankzij hun scherpe tarieven en hoge welkomstpremies bij aanmelding via deze site.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 2 december 2011
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie