De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

NRE: 76% woningen slechte gas- en elektra-aansluiting

Van driekwart van de woningen in Eindhoven is de installatie voor gas en/of elektra niet in orde. Dit is gebleken uit onderzoek van het Eindhovense energieleverancier NRE.

Tussen augustus 2003 en februari 2004 heeft de Eindhovense energieleverancier NRE de gas- en elektra-aansluitingen van 1.000 woningen aan een soort van APK-keuring onderworpen. In 76% van de onderzochte gevallen bleek er iets niet in orde te zijn met deze voorzieningen. Bij 15% van de huizen zijn de gasleidingen niet gasdicht, en bij 37% is er sprake van het niet correct uitbreidingen van de elektravoorziening.

Het onderzoek is in 2 delen uitgevoerd. Allereerst zijn er 500 woningen van voor de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Vervolgens heeft men 500 woningen van na de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Ongeveer 12% van de oudere woningen kwam door de keuring. Bij de nieuwere huizen lag dit percentage rond de 40%.

NRE is van mening dat dit onderzoek representatief is voor de rest van ons land. De aanleiding voor het onderzoek was het op gang brengen van een discussie over de invoering van een soort van APK-keuring voor gas- en elektra-aansluitingen.

Op dit moment wil de regering gemeentes verantwoordelijk maken voor het controleren van gas- en elektravoorzieningen in woningen. Echter, de kosten die daarmee gemoeid zouden zijn, komen dan voor rekening van de huiseigenaar. Voor de meest risicovolle woningen zou er een verplichte keuring moeten komen.

Uit oogpunt van veiligheid is dit een goede zaak. Er bestaat echter wel het gevaar dat de regering gaat doorslaan als de overheid van financiële risico’s wordt ontheven. Dit zou tot forse kosten kunnen leiden voor consumenten.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 19 maart 2004
Geactualiseerd: donderdag 17 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie