Genomineerd voor 2020!
Stem op Gaslicht.com
En win een SONOS Play:5
Door deel te nemen maakt u kans op een SONOS Play:5, een Bol.com cadeaubon of een hotelovernachting. Deze prijzen worden uitgereikt door de organisatie van de Website van het Jaar.
De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

NRE: 76% woningen slechte gas- en elektra-aansluiting

Van driekwart van de woningen in Eindhoven is de installatie voor gas en/of elektra niet in orde. Dit is gebleken uit onderzoek van het Eindhovense energieleverancier NRE.

Tussen augustus 2003 en februari 2004 heeft de Eindhovense energieleverancier NRE de gas- en elektra-aansluitingen van 1.000 woningen aan een soort van APK-keuring onderworpen. In 76% van de onderzochte gevallen bleek er iets niet in orde te zijn met deze voorzieningen. Bij 15% van de huizen zijn de gasleidingen niet gasdicht, en bij 37% is er sprake van het niet correct uitbreidingen van de elektravoorziening.

Het onderzoek is in 2 delen uitgevoerd. Allereerst zijn er 500 woningen van voor de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Vervolgens heeft men 500 woningen van na de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Ongeveer 12% van de oudere woningen kwam door de keuring. Bij de nieuwere huizen lag dit percentage rond de 40%.

NRE is van mening dat dit onderzoek representatief is voor de rest van ons land. De aanleiding voor het onderzoek was het op gang brengen van een discussie over de invoering van een soort van APK-keuring voor gas- en elektra-aansluitingen.

Op dit moment wil de regering gemeentes verantwoordelijk maken voor het controleren van gas- en elektravoorzieningen in woningen. Echter, de kosten die daarmee gemoeid zouden zijn, komen dan voor rekening van de huiseigenaar. Voor de meest risicovolle woningen zou er een verplichte keuring moeten komen.

Uit oogpunt van veiligheid is dit een goede zaak. Er bestaat echter wel het gevaar dat de regering gaat doorslaan als de overheid van financiële risico’s wordt ontheven. Dit zou tot forse kosten kunnen leiden voor consumenten.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie