De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Nu overstappen loont de moeite

Leestijd: 2 minuten

Per 1 juli zijn de prijzen van diverse energiebedrijven flink omlaag gegaan. Een goede gelegenheid om te kijken of u nog wel bij de goedkoopste energieleverancier zit.

De prijsdaling is opmerkelijk, want de laatste jaren zijn de tarieven steeds gestegen met een gemiddelde van 4%. In 2005 zijn de tarieven zelfs met 16% en in januari 2006 met nog eens 13% gestegen! Vooral de gasprijzen zijn nu flink gedaald. Zo heeft Nuon het gastarief met 8,6 procent verlaagd.  Bij RWE en bij E.on is er nog meer afgegaan: zo'n 10 procent. De gemiddelde besparing komt hiermee op zo’n 100 euro per jaar.

Reden voor de tariefsverlagingen is de gedaalde olieprijs in de periode november-april. Daarnaast was de vraag naar energie in die periode lager door het warme weer, wat de prijsdalingen nog verder versterkte.

Top 5 goedkoopste energiepakketten
Voor een gemiddeld huishouden met een energieverbruik (3500 kWh en 1850 m3) zijn dit momenteel de goedkoopste energiepakketten op de Nederlandse markt:

 Levering  Leverancier  Tarief  Overstappen
 1
€ 901,02
per jaar
 Energie:direct
Dubbeldirect 1 jaar stroom en gas
variabel 
 2 € 903,31
per jaar
 Caplare Energy
Elektriciteit groen Variabel Caplare Energy
variabel
 3 € 904,80
per jaar
 Oxxio
Groene stroom en Aardgas Zomervoordeel
variabel 
 4 € 909,67
per jaar
 Nederlandse Energie Maatschappij
Stroom en gas 1 jr. actie
vast (stroom)
variabel (gas)
 5 € 922,75
per jaar
 MAIN Energie
Stroom Groen vast en gas 1 jr.
vast (stroom)
variabel (gas)

Overstappen
De prijsverlagingen kunnen het lonend maken naar een andere leverancier over te stappen. Houd er rekening mee dat de huidige energieleverancier een opzegvergoeding kan vragen. Bij energiecontracten met een bepaalde duur bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaar, is vaak in het contract opgenomen dat bij tussentijdse beëindiging een vergoeding is verschuldigd. De hoogte van de opzegvergoeding varieert van 50 tot 125 euro en is afhankelijk van de contractduur en de resterende looptijd op het moment van opzeggen.

Vast of variabel
Houd er ook rekening mee dat variabele tarieven de marktontwikkelingen volgen d.w.z. dat de prijs niet vaststaat gedurende de looptijd van het contract. De meeste leveranciers wijzigen de tarieven per 1 juli en per 1 januari, maar sommigen wijzigen de variabele tarieven per kwartaal of zelfs per maand. Zie voor meer informatie het achtergrondartikel: Vast of variabel.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 11 maart 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie