De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Nuon blij met eenvoudiger en snellere overstap

Leestijd: 3 minuten

Duitsers kunnen volgend jaar sneller en eenvoudiger overstappen op een andere gasleverancier. Op 1 augustus 2008 mag het verwerken van een wisseling van gasleverancier niet langer dan één maand in beslag nemen. Dat heeft de Duitse toezichthouder op de energiemarkt bepaald.

Nuon, in Duitsland actief in ondermeer Berlijn, Hamburg, Stuttgart en in Noordrijnland Westfalen, is blij met de beslissing van het Bundesnetzagentur (BNA). Het is een belangrijke stap naar meer concurrentie op de Duitse gasmarkt, maar het kan nog beter vindt het Nederlandse energiebedrijf dat ook bij onze Zuiderburen actief is. In Nederland is het mogelijk om in vijf à tien dagen over te stappen. Het zou wenselijk zijn als dat ook in Duitsland zo snel zou kunnen, vindt Nuon.

In Duitsland stapten in het eerste half jaar van 2007 ongeveer 50.000 huishoudens over naar een nieuwe gasleverancier, terwijl meer dan een half miljoen Duitsers in diezelfde periode een nieuwe elektriciteitsleverancier kozen. Uit onderzoek blijkt dat er genoeg Duitsers bereid zijn om van gasaanbieder te wisselen. Ongeveer een vijfde deel zou een overstap overwegen. Bijna twee keer zoveel huishoudens overweegt een nieuwe elektriciteitsleverancier te kiezen. Ook blijkt dat de meeste Duitsers tevreden zijn over hun huidige gasleverancier en daarom niet overstappen. En 18% acht zich onvoldoende geïnformeerd over de energiemarkt om een goede keuze te kunnen maken.

Hoe lang duurt het in Nederland om over te stappen?
Hoewel het in theorie mogelijk is om in een paar weken over te stappen, zal de zogeheten 'switch' in de praktijk langer duren. Er moet namelijk achter de schermen heel wat geregeld worden!

Als u zich aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier, zal deze een zogenaamd ´switchverzoek´ indienen bij de netbeheerder. Hierin moet onder andere de gewenste switchdatum opgenomen worden. De netbeheerder voert het switchverzoek uit op de datum die de energieleverancier opgeeft. Dit kan minimaal binnen vijf werkdagen, maar zal in de praktijk dus na het verstrijken van de opzegtermijn zijn. Die opzegtermijn kan in ieder geval nooit langer zijn dan de wettelijke termijn van 30 dagen. 

Overstapbonus 
Nuon gaat in Duitsland te werk als prijsvechter. Klanten krijgen de garantie van één jaar lang geen prijsverhogingen en een overstapbonus van 50 euro. Dat is aanzienlijk minder dan de overstapbonus die Nuon aan Nederlandse overstappers geeft. Kennelijk werkt de concurrentie bij ons beter, gezien de hoge bonussen die de laatste maanden bijna wekelijks verhoogd worden. Niet alleen van Nuon ((€ 145,50), maar ook van Main Energie (€ 110) en Eneco Energie (€ 157). 
 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 21 oktober 2019

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie