De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Nuon: energiekosten stijgen volgend jaar

door Jeanet Woldring

De verwachting is dat consumenten in 2012 weer meer gaan betalen voor energie. Uit berekeningen van Gaslicht.com blijkt dat de energierekening volgend jaar gemiddeld 50 euro per jaar hoger uitvalt.

Energieleverancier Nuon maakte op 20 oktober bekend dat de variabele stroomprijzen met 8% gaan stijgen en de gasprijzen met 2%. Naast deze stijgingen dreigen ook de netwerkkosten en de energiebelasting omhoog te gaan.  Net als de Consumentenbond  adviseren wij consumenten om de prijzen van energieleveranciers jaarlijks opnieuw te vergelijken, dat levert de grootste besparing op. 
===
Energieconcerns verwachten dat gas en stroom volgend jaar duurder worden. Dat bleek donderdag uit navraag bij Nuon en Essent. De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden bedraagt nu rond de 1900 euro per jaar. Nuon verwacht dat huishoudens 40 euro duurder uit zullen zijn, klanten van Essent betalen naar verwachting ongeveer 30 euro meer. Dat stelden woordvoerders van beide energieconcerns, die in december de definitieve tarieven zullen vaststellen.

De oorzaken van de stijging zijn de kernramp in Japan, het Duitse besluit om te stoppen met kernenergie en het aanjagende effect van de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten op de olieprijs.

De stijging bij Nuon is ,,de aanname op dit moment'', aldus een woordvoerster. ,,De inkoopperiode voor januari loopt van mei tot en met oktober. We zien dat de prijzen weer wat dalen. Eerder gingen we uit van een stijging van de kosten met 50 euro.'' Vooralsnog gaat Nuon uit van prijsstijgingen van 2 procent voor gas en 8 procent voor stroom.

Essent gaat ervan uit dat gas 2 à 3 procent duurder wordt. ,,De prijsstijging van stroom zal lager zijn dan bij Nuon, dankzij onze inkoopstrategie'', aldus een woordvoerder. ANP

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: donderdag 20 oktober 2011
Geactualiseerd: woensdag 16 oktober 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie