Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nuon reageert op berichtgeving over misleiding

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Energieleverancier Nuon erkent klanten 'onvoldoende te hebben geïnformeerd’ over Natuurstroom. Het gaat om klanten die tussen 1996 en 2002 zo'n energiecontract hebben afgesloten. Deze klanten dachten een meerprijs te betalen waarmee investeringen in groene stroom werden gedaan, maar vanaf 2002 is die 'koppeling' losgelaten. Dat blijkt uit onderzoek van het Het Financieele Dagblad.

Natuurstroom

In 1996 ontwikkelde Nuon het product Natuurstroom. Voor de opwekking wordt alleen gebruikgemaakt van Nederlandse zon, wind en water. Bijzonder aan het product is de toeslag. Klanten betalen een meerprijs die voor een huishouden bij een gemiddeld gebruik per jaar kan oplopen tot 60 euro. De meerprijs zou gebruikt worden voor nieuwe duurzame energieprojecten. Vandaag blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad dat die koppeling sinds 2002 is losgelaten. Waarom dat is gebeurd, maakt de krant niet duidelijk.

Nuon laat in een reactie weten dat in 2002 de directe koppeling is losgelaten tussen opbrengsten uit Natuurstroom en groeninvesteringen. Na 2003 heeft Nuon deze investeringen in duurzame opwekcapaciteit – gebaseerd op inkomsten vanuit Natuurstroomklanten – niet langer afzonderlijk gespecificeerd. Toen werd besloten dat voortaan alleen over het totaal aan investeringen in duurzame energie zou worden gerapporteerd.

Niet voldoende geïnformeerd

Nuon erkent dat deze verandering niet goed aan klanten is gecommuniceerd. Het gaat om klanten die tussen 1996 en  eind 2002 een Natuurstroomcontract hebben afgesloten en dit contract nu nog hebben. Deze klanten zullen actief door Nuon benaderd worden. Op welke wijze dat precies zal gebeuren is nog niet bekend. Op dit moment heeft Nuon nog ongeveer 50.000 Natuurstroomklanten.

Investeringen wél gedaan

Nuon erkent de fout weliswaar maar benadrukt dat in de jaren ’90 en begin deze eeuw de beloofde investeringen wel degelijk gedaan zijn in opwek van duurzame energie, juist met het doel om de Natuurstroomklanten te voorzien van de beloofde schone elektriciteit. Sinds 2002 heeft Nuon zo'n 558 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame opwekking van stroom. Dit bedrag zou zes maal de opbrengsten uit Natuurstroom zijn geweest.

Nuon CO2 OK

Op dit moment is het overigens niet meer mogelijk een Natuurstroomcontract af te sluiten. Mensen die duurzame energie willen, kunnen kiezen voor  Nuon CO2 OK Stroom en gas. Op onderstaande kaart ziet u waar Nuon's duurzame energiebronnen staan.

Heeft u nog een Natuurstroomcontract dan kunt u contact opnemen met Nuon. Uiteraard helpt Gaslicht.com u ook graag verder.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 13 februari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.