Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nuon Solar Team wint race voor auto`s op zonne-energie

1 reactie Leestijd: 2 minuten


De Nederlandse zonnewagen Nuna II heeft woensdag de World Solar Challenge gewonnen. Deze race dwars door Australië is het officieuze ‘wereldkampioenschap’ voor auto's op zonne-energie. Het Nederlandse team finishte woensdag iets voor half vier plaatselijke tijd.

De Nuna II verbeterde haar eigen record uit 2001 met 1 uur en 34 minuten. Nuna legde de totale afstand van 3010 km van Darwin naar Adelaide af in 31 uur en 5 minuten. Dit is een gemiddelde snelheid van 100 km/u (in plaats van 91 km/u in 2001). De maximumsnelheid van de Nuna II ligt iets boven 160 km/u. 

De Nuna is ontwikkeld en gebouwd door studenten van de TU Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Voormalig astronaut Wubbo Ockels is adviseur, terwijl  energiebedrijf Nuon een grote sponsor van het project is.

De nieuwe Nuna II, die wordt bestuurd en ondersteund door een Nederlands team, is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van haar voorganger uit 2001. De wagen beschikt over 9 m2 van de meest geavanceerde zonnecellen ter wereld, heeft een betere stroomlijning en is zo’n 30 kilo lichter dan de eerste Nederlandse zonnewagen, de Nuna 1.

Wubbo Ockels komt meteen na afloop van zijn verblijf in Australië samen met de zonne-auto ‘Nuna 1’ naar Groningen, zo heeft het ICT Platform Groningen bekendgemaakt. De wagen waarmee ze nu rijden in Australië, de ‘Nuna 2’ komt niet naar Groningen omdat dat te ingrijpend zou zijn. Ockels zal in Groningen echter uitvoerig tekst en uitleg geven over de IT-voorzieningen in de Nuna 1 en Nuna 2. Op 4 november zal de oud-stadjer samen met wethouder Koen Schuiling van Economische Zaken de Promotiedagen voor het Bedrijfsleven Noord Nederland openen. 

Tevens zal Wubbo Ockels begin november een lezing houden voor de Groningse IT-ers tijdens een bijeenkomst van het ICT Platform. Volgens woordvoerder Wilma Haket voelt Ockels zich in zijn hart nog steeds Groninger en vandaar dat hij graag gevolg gaf aan het verzoek om zo snel mogelijk in Groningen over zijn wederwaardigheden te vertellen. Bovendien hecht Ockels, die zich wereldwijd ten zeerste inspant voor een beter milieu nadat hij als astronaut zelf zag hoezeer de dampkring al vervuild is, grote waarde aan de informatietechnologie.

bron: GIC.nl

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Reacties (1)

Geplaatst door: Killian Legrand ()

Volgens de "final results" op http://www.worldsolarchallenge.org/files/ 320_2011_veolia_world_solar_challenge_final_results.pdf

is de Nuna II tweede egworden met 33 uur en 50 minutes. Deze informatie klopt niet met de informatie in uw persbericht. graag een woordje uitleg ?

Dank bij voorbaat, met vriendelijke groeten, K. Legrand

Opmerking van de redactie op 28-11-2011
Bent u er zich van bewust dat u reageert op een nieuwsbericht uit 2003? In dat jaar heeft Nuna II gewonnen met de genoemde tijd van 31 uur en 5 minuten. Dat was dus een snellere tijd als Tokay University die dit jaar eerste is geworden!
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.