De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Nuon voorspelt daling energienota per 1 januari

Leestijd: 2 minuten

De energierekening gaat per 1 januari 2010 weer enkele tientjes per jaar dalen, nadat consumenten en bedrijven aan het begin van deze zomer al een fors lager tarief in de schoot geworpen kregen. Die voorlopige voorspelling doet marktleider Nuon tegen De Telegraaf. 'Het is onvermijdelijk dat de concurrentie zal volgen, prijsvechters voorop.'

Gasprijs stijgt, stroomprijs daalt

Nuon rekent in totaal op een terugval van enkele procenten. Naar verwachting zal de gasprijs begin volgend jaar een paar procent stijgen, maar daar staat tegenover dat het elektriciteitstarief duidelijk misschien wel met 10 procent zal terugvallen.

De afgelopen maanden is de olieprijs, die aan de basis ligt van de energietarieven, flink opgelopen. Daarom zal de gasprijs in ieder geval stijgen. De kosten voor stroom worden echter lager door flink ingezakte inkoopmarkten voor elektriciteit en de lage olieprijs rond de jaarwisseling. Nuon ziet het prijsniveau van energie per saldo terugvallen tot het niveau van enkele jaren geleden. Vorig jaar liep de olieprijs nog op tot een recordstand van ruim 145 dollar per vat. Inmiddels kost een vat olie van 159 liter nog maar zo'n 80 dollar.

Grote onderlinge prijsverschillen

"Nuon is momenteel nog de duurste van de grote drie (de andere zijn Essent en Eneco) bij een gemiddeld verbruik en het standaard, variabel contract.* Sinds de markt enkele jaren is vrijgegeven zie je dat de prijsvechters structureel onder de tarieven van de traditionele, grote drie zitten", aldus Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com. Het scheelt momenteel tot 400 euro op jaarbasis. Is een gemiddelde gebruiker bij Nuon (standaardcontract) ruim duizend  euro kwijt aan leveringskosten, bij NL Energie, Energiedirect, Oxxio, E.ON en Greenchoice nog geen 700 euro, zo blijkt uit de TOP 5 op onze vergelijkingssites.

Woldring benadrukt dat de kosten van gas behoorlijk wegen op de gemiddelde nota. Toch zal volgens Nuon de rekening per saldo dalen. Per 1 juli gooiden energiebedrijven de rekening al met tientallen procenten omlaag. Nuon rekent sinds afgelopen zomer 35 procent minder voor gas en 5 procent minder voor stroom.

* Nu al profiteren van lagere gasprijzen? Kies dan voor het actiepakket van Nuon met korting op gas en zonder vastrecht. Het scheelt een gemiddelde verbruiker bijna 200 euro op jaarbasis. De actie geldt alleen als u zich aanmeldt via deze website.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 5 januari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.

Navigatie