De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Onbeperkt salderen mag van de staatssecretaris

Wanneer u zelf stroom opwekt met zonnepanelen, mag u deze 'salderen' met de elektriciteit die u op jaarbasis verbruikt. Volgens de wet zijn leveranciers dit tot de 5000 kWh* verplicht, maar daarboven niet meer. Enkele leveranciers maken dit echter wel mogelijk. De grote vraag is: mag dat wel? Staatssecretaris Weekers van Financiën gaf deze week antwoord: ja, dat mag.

De staatssecretaris reageerde hiermee op Kamervragen van Paulus Jansen van de SP. Wel geldt het eigen verbruik als bovengrens, daarboven is geen sprake meer van saldering en hoeft de leverancier alleen nog een 'redelijke vergoeding' te betalen voor teruggeleverde elektriciteit.

Wat is salderen?
Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Voor stroom die u zelf opwekt met zonnepanelen, is wettelijk vastgelegd dat u deze mag salderen met de elektriciteit die u op jaarbasis verbruikt. Dit betekent dat alle stroom die u zelf opwekt, in mindering wordt gebracht op uw energierekening.

'Dat klinkt logisch, maar energieleveranciers hanteren hierin een zelf bepaalde grens van meestal maximaal 5000 kWh per jaar. Levert u meer stroom terug aan het net dan deze limiet, dan krijgt u ineens een flink lagere vergoeding per kWh', stelt Jeroen Saeijs van Brabantenergy en columnist van het FD. Volgens hem zorgt de gehanteerde grens ervoor dat zonnepanelen die meer dan 5000 kWh per jaar opwekken, financieel veel minder interessant zijn. 

Atoomstroom en Greenchoice
Atoomstroom en Greenchoice willen het opwekken van groene energie verder stimuleren en hebben bepaald dat klanten onbeperkt mogen salderen, dus ook boven de verplichte 5000 kWh. Atoomstroom betaalt zelfs onbeperkt hetzelfde tarief voor teruggeleverde elektriciteit, los van de hoeveelheid stroom die wordt afgenomen. Dat betekent dat een klant voor de opgewekte zonne-energie  exact hetzelfde tarief krijgt als voor de afgenomen energie, inclusief energiebelasting en btw, ook als deze meer dan 5000 kWh teruglevert.

Omdat er tot op heden onduidelijkheid was over de rechtsgeldigheid van de regelingen van Atoomstroom en Greenchoice, stelde Jansen Kamervragen aan de Staatssecretaris van Financiën. Deze heeft nu officieel bevestigd dat onbeperkt salderen mag. Goed nieuws dus voor mensen die meer dan 5000 kWh energie opwekken.

* Per 1 juli werd de grens van het te salderen verbruik opgeschroefd van 3000 kWh naar 5000 kWh.

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: woensdag 16 november 2011
Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie