Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ongewild energiecontract afgesloten, wat nu?

door Maartje Sebek 1 reactie Leestijd: 4 minuten

De energie-experts van Gaslicht.com horen het nog steeds: mensen die de dupe zijn van oneerlijke verkooppraktijken. In plaats van vrijblijvende informatie is een nieuw energiecontract ongemerkt en ongewild afgesloten. Wat zijn uw opties dan? En hoe kunt u een ongewenst contract voorkomen?

ongeldig-energiecontract.png

Bewijs van toestemming

Heeft u een ongewild contract ontvangen? Ga dan allereerst goed na of u ook echt toestemming heeft gegeven. De nieuwe energieleverancier moet kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk een contract heeft afgesloten. Vraag daarom eerst om bewijs van het contract. Een energiecontract is pas geldig als aan de schriftelijkheidsvereiste is voldaan. Die vereiste is in het leven geroepen juist om overrompeling aan de telefoon of via een onduidelijke mail te voorkomen.

Verkeerde of te weinig informatie

Heeft u een energiecontract afgesloten maar bent u vooraf niet goed geïnformeerd? Als er verkeerde of te weinig informatie is verstrekt bij het aangaan van de overeenkomst, dan is er sprake van dwaling. Volgens de wet heeft u het recht om het contract te vernietigen. Dit betekent dat het contract niet meer bestaat. In beide gevallen is de nieuwe energieleverancier verplicht om u terug te zetten naar uw oude leverancier op het oorspronkelijke contract.

Gebruik uw bedenktijd

Heeft u toestemming gegeven, maar wilt u toch van het contract afzien? U heeft als consument een bedenktijd van 14 dagen. Middels het herroepingsrecht kunt u binnen 14 dagen zelf de overeenkomst ontbinden. U ziet dan van het nieuwe contract af en blijft bij uw oude energieleverancier. Let op, bij zakelijke contracten geldt het herroepingsrecht niet en hoeft een leverancier niet met de wens om van het contract af te zien in te stemmen.

Ongewenst contract of opzegvergoeding?

Heeft u toch ongewild en ongemerkt toestemming gegeven en is uw bedenktijd verstreken? Dan heeft u nog twee opties: overstappen ondanks een opzegboete of het ongewenste contract behouden. Bereken wat de voordeligste optie is voordat u een keuze maakt. Soms is het namelijk voordeliger om over te stappen naar een energiecontract met actietarieven, ondanks de overstapboete die u moet betalen. Vindt u dit lastig? Onze energie-experts helpen u graag met het berekenen van uw mogelijkheden.

Voorkomen is beter dan genezen

Zo voorkomt u een ongewenst energiecontract:

 • Geef nooit toestemming
  Energieleveranciers kunnen een contract toesturen terwijl u denkt dat het om vrijblijvende informatie gaat. Wees hiervan bewust en geef nooit toestemming. Zeg ook geen ‘ja’ op aanvullende informatie. Als u geen akkoord geeft, kan er ook geen contract worden afgesloten.
 • Klik niet op linkjes
  Als u per e-mail een aanbod krijgt, klik dan niet zomaar op een link. Het kan namelijk zo zijn dat u dan toestemming geeft voor een contract, zonder dat u het zelf doorheeft. Beweert de leverancier dat u schriftelijk heeft ingestemd omdat u op een knop op een website of een link in een sms of e-mail heeft geklikt, dan is dit overigens onjuist. U moet echt zelf het aanbod hebben getekend of een schriftelijke instemming hebben gestuurd.
 • Nee zeggen is ook oké
  Als u geen interesse heeft mag u dit gerust aangeven. Vindt u dit lastig? Gebruik dan het Nee-bedankt-script van ConsuWijzer en schrijf u in bij het Bel-me-niet Register.
 • Geen deurverkoop, gebruik de Gaslicht.com deursticker
  Heeft u geen zin om de deurverkopers af te wimpelen? Gebruik dan de Gaslicht.com Deursticker. Deze is gratis en wordt kosteloos naar u opgestuurd.

Vergelijk zélf energiecontracten

Wij raden u aan om niet in te gaan op een aanbod per telefoon, aan de deur of bijvoorbeeld in een winkel. Dit zijn momenten waarop een energieleverancier geen concurrentie heeft. Ook hoeven ze u niet het scherpste aanbod te laten zien. Met deze contracten bent u vaak duurder uit. Vergelijk daarom zélf de energieprijzen op onze onafhankelijke Energievergelijker. Hier vergelijkt u eenvoudig het gehele aanbod, ziet u de scherpste energiedeals met de beste welkomstpremies. Op die manier kiest u zelf een energiecontract, passend bij uw persoonlijke situatie.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 2 februari 2021

Maartje Sebek
Maartje Sebek Medewerker Marketing & Communicatie

Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.

Reacties (1)

Geplaatst door: Leendert Lamain ()

Ik heb op het moment met een zeer vervelende situatie te maken ., wat is er gebeurd , via kostenservice.nl kreeg ik een aan bod van Budget energie .
op de site van gaslicht .com zag ik dat ik een betere contract kon krijgen van energiedirect. op 15-08-2020 was ons contract bij van de bron afgelopen , en zijn we op 16-08-2020 overgestapt naar energie direct.
toen we bericht kregen via de mail van budget energie, heb ik kostenservice hiervan direct melding gedaan , met de mededeling dat ik geen gebruik zou maken van hun aanbod .
kreeg daarop het antwoord dat ik via een heroepings fomulier het aanbod van budget moest opzeggen . het formulier moest ik downloden en invullen , en daarna zenden aan budget energie. dit heb ik alles binnen de juiste termijn gedaan zoals aangegeven .
nu wordt ik benadert door budget dat ze geen brief hebben gezien , en we een contract zouden hebben bij hun.met ingang van half september , na telefonische contact met hun houden ze vast aan hun stand punt , en beweren spijkerhard dat ze geen brief hebben gezien , daar bij de mede deling dat ik de brief aangetekent had moeten verzenden of via trac en trace . de brief die ik heb gezonden aan hun was duidelijk voorzien van adres en afzender. Nu wil men € 110 opzegvergoeding voor het z.g opzeggen van een contract die niet heeft bestaan .wat vindt u van deze situatie . het gaat in dit geval om een energie contract op naam van mevr . *** het contract is dus afgesloten via gaslicht.com , en op 16-08-2020 ingegaan.
de partner van mevr .***. L.J.*** e mail ***

Opmerking van de redactie op 09-09-2020
Beste meneer Lamain,

Bedankt voor uw reactie. U geeft aan dat de annuleringsbrief netjes verstuurd is maar Budget Energie deze niet ontvangen heeft waardoor zij nu een opzegboete in rekening brengen. Dit is uiteraard een erg vervelende situatie!

Ook geeft u aan dat u heeft gedaan wat zij gevraagd hebben om te annuleren. Ik begrijp dan ook dat de boete erg zuur is.

Graag zoeken wij dit verder voor u uit en willen wij u hierin helpen. Wilt u daarom de situaties en de adresgegevens per mail sturen naar info@gaslicht.com?

Met vriendelijke groet,
Marlies
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.
Navigatie