De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Onnodig teveel betalen door te grote gasaansluiting

door Jeanet Woldring 4 reacties

Veel huishoudens in Nederland betalen waarschijnlijk onnodig honderden euro's per jaar teveel door een te grote aansluiting voor gas en/of stroom. Dat stelt Vereniging Eigen Huis en pleit er daarom voor dat netbeheerders huishoudens attenderen op een mogelijke verlaging van de aansluiting.

Te grote aansluiting
Door een administratieve fout van netbeheerder Liander kwam aan het licht dat veel huishoudens een grotere gasaansluiting dan noodzakelijk in huis hebben. Liander heeft bij 1000 huishoudens jarenlang het vastrechttarief voor een 'reguliere' aansluiting op gas gerekend, terwijl zij een grotere aansluiting hebben. Na het ontvangen van een naheffing blijkt een groot deel van de huishoudens de installatie te kunnen verkleinen. Daarmee besparen zij honderden euro's per jaar aan vastrechtkosten.

Huishoudens kunnen zelf niet of nauwelijks zien wat voor een aansluiting ze in huis hebben, stelt VEH. Volgens de vereniging zijn er waarschijnlijk nog veel meer huishoudens in het land die voor hun gas- en/of elektra-aansluiting een te grote aansluiting hebben. Daarmee betalen ze jaarlijks onnodig honderden euro's te veel aan vastrecht aan hun netbeheerder.

Pleidooi voor actieve benadering
Vereniging Eigen Huis wil er bij de Minister en de politiek voor pleiten dat netbeheerders de huishoudens met een grotere dan 'reguliere' aansluiting en een gemiddeld verbruik actief gaan benaderen. Netbeheerders moeten volgens de vereniging deze klanten erop attenderen dat een verlaging van de aansluiting wellicht mogelijk is. Hoe de netbeheerders daarbij met de kosten voor het ombouwen van de aansluiting omgaan, wil de vereniging meenemen in haar pleidooi.

Benieuwd of u ook een te grote aansluiting heeft?
Consumenten en zakelijke kleinverbruikers beschikken over een elektriciteitsaansluiting kleiner of gelijk aan 3x 80 Ampere (stroomsterkte). Standaard is een huishoudelijke aansluiting maximaal 3x 25A. Bij een aansluiting voor een zakelijke kleinverbruiker of bij gebruik van bijvoorbeeld een waterpomp of sauna kan dit oplopen tot een aansluitwaarde van 3x80A. Consumenten en zakelijke kleinverbruikers beschikken standaard over een type gasmeter G6. 


In bovenstaande tabellen de soorten aansluitingen voor elektriciteit en gas. U kunt het type gasmeter terugvinden op de meter zelf. U kunt uw netbeheerder vragen naar de aansluitcapaciteit van uw elektriciteitsmeter.

Zie ook: Naheffing gascapaciteit door Liander van de baan (ConsuWijzer)

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 6 april 2012

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (4)

Geplaatst door: Erik ()

wij hebben ons huis in eigen beheer gebouwd en komen er nu achter dat wij al 10 jaar betalen voor G 16 terwijl wij een G 4 gasmeter in ons huis hebben teveel betaalt bedrag is ong 5000 euro ex btw en misgelopen rente, bij Enexis is dit nu bekend maar vraag mij af of ik al mijn geld terug krijg, kan iemand mij advies geven hoe nu te handelen,alvast bedankt

Opmerking van de redactie op 28-01-2013
Indien u er met Enexis niet uitkomt raden wij u aan contact op te nemen met Consuwijzer. Consuwijzer kan u advies geven over uw rechten als consument.
Geplaatst door: Leonard Cats ()

We komen er nu achter dat we al jaren (28 jaar) een g25! Meter hebben voor een groot woonhuis voor ons 2 en en willen daar van af. De netbeheerder wil ons 1100 euro in rekening brengen voor het verlagen naar een g4!

Kan dat zomaar? Had de netbeheerder, stedin in dit geval, ons niet moeten waarschuwen? Wij verbruiken 5500m3 per jaar, dat kan toch niet met zijn tweeen? Dat is absurd. Kan dat meerverbruik ook komen door de te grote meter? Wordt er dan meer gas doorgelaten? Geen idee. Ik heb daar geen kennis van. Hebben wij die 12 jaar dat wij in dit huis zijn dan al die tijd te veel betaald zonder het te weten?

Bij mijn klacht bij de mevrouw van de klantenservice dat wij toch niet konden weten dat we een g25 meter hadden en dat ik vond dt stedin daar ons op had moet attenderen omschreef de vrouw het als rijden in een huurauto, je hebt dan toch ook als huurder wel door dat je in te grote auto zit... M.a.w ik had zelf moeten weten dat die meter te groot is.Lekkere vergelijking en dat geeft mij aan dat stedin niet echt klantgevoel heeft.

Als particulier sta je machteloos tegen dit soort organisties en word ik hopeloos hiervan. Is hier nu wat aan te doen?

Kan ik de kosten wellicht verhalen? Iemand ideeen, suggesties?

Opmerking van de redactie op 01-08-2012
Wij raden u aan even contact te zoeken met ConsuWijzer (www.consuwijzer.nl / 088 - 0 70 70 70). Zij kunnen u van advies voorzien met betrekking tot uw rechten als consument. Het kan zijn dat u door de hogere meter een hoger capaciteitstarief heeft betaald. U kunt dit op uw jaarrekening nagaan. Normaal gesproken liggen de netwerkkosten voor een standaard consumenten aansluiting (3*25A / G6) rond de 400 euro (voor zowel stroom als gas). Uw gasverbruik is echter niet afhankelijk van de meter.
Geplaatst door: arie ()

valt zeker te proberen.

Geplaatst door: pender ()

Bij ons hangt ook al jaren een te groote G-10 meter. De afgelopen 8 jaar gemiddeld ca 2000m3 per jaar.

Bij ons zijn de extra G-10 kosten wel in rekening gebrachten betaald zonder dat wij op de hoogte waren van de extra kosten.

VRAAG:

Kunnen wij als Liander de G-10 na heffingen laat vervallen ook aanspraak maken op onze wel te veel betaalde kosten terug ontvangen?

En voor in de toekomst een kleinere gasmeter ontvangen

Opmerking van de redactie op 13-04-2012
Dit is afhankelijk van de reden dat u deze grote meter heeft hangen. U kunt dit het beste nagaan bij Liander zelf.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie