Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Ook Eneco verhoogt energieprijs in januari

door Jeanet Woldring 14 reacties Leestijd: 2 minuten

De stroom- en gasrekeningen van consumenten bij energiebedrijf Eneco vallen volgend jaar fors hoger uit.* Ook klanten van Nuon en Essent betalen volgend jaar meer, zoals we vorige week schreven. Het goedkoopste is elk jaar wisselen van energieleverancier. Dat blijkt uit een vergelijking van de nieuwe tarieven van de drie grote energiebedrijven.

Bij een gemiddeld gebruik gaan de uitgaven aan energie in 2009 op jaarbasis zo'n 100 tot 200 euro omhoog. Essent verhoogt de prijs van gas en stroom met 9 procent. Eneco rekent 15 procent meer voor gas en 20 procent voor stroom. De prijzen van Nuon gaan met 11 procent en 22 procent omhoog voor respectievelijk gas en stroom. In onderstaande tabel worden de oude en nieuwe standaardtarieven van de drie grote spelers met elkaar vergeleken.

 Stroom 2008  kWh 2009 kWh  Stijging
 Nuon  0,0804  0,0983  22%
 Essent  0,0819  0,0891   9%
 Eneco  0,0768  0,0919  20%

 Gas 2008 m3 2009 m3  Stijging
 Nuon  0,3941  0,4386  11%
 Essent  0,3886  0,4217   9%
 Eneco  0,3839  0,4419  15%


Het Algemeen Dagblad meldde vorige week al dat Essent onder de prijzen van Nuon duikt. Op dat moment had de andere grote speler Eneco zijn prijzen nog niet bekendgemaakt.

De stijging van de energieprijzen zou weleens kunnen zorgen voor fors meer overstappers, zei Ben Woldring van Gaslicht.com en Energiewereld.nl in het AD. „Mensen gaan kennelijk nu al kijken of het goedkoper kan.’’  Het verschil tussen de vijf goedkoopste aanbiedingen en de standaardproducten bij de drie traditionele energiebedrijven ligt tussen de 230 en 280 euro op jaarbasis.

Of het de moeite waard is om over te stappen, hangt af van de hoeveelheid energie die een huishouden gebruikt, de keuze voor groene of grijze stroom, het contract dat eerder is afgesloten (direct opzegbaar of niet) en de duur van het contract. Daarnaast werken veel aanbieders met scherpe tijdelijke tarieven, waardoor de TOP 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com wekelijks wisselt!

Zo staan zowel Nuon als Eneco op dit moment in de TOP 5. Wie via Gaslicht.com of Energiewereld.nl overstapt naar Nuon Actiepakket stroom en gas of naar Eneco Internetvoordeel Ecostroom en gas, profiteert van kortingen en speciale actietarieven. Ook  Energie:direct, onderdeel van Nederlands grootste aanbieder, laat overstappers profiteren van scherpe tarieven met maar liefst 240 euro korting op Dubbeldirect 1 jaar stroom en gas!

* geldt overigens niet voor klanten met een zogeheten Garantieprijscontract. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 5 januari 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (14)

Geplaatst door: j.w.m. tetteroo ()

gaarne zou ik gebruik willen maken van uw kookgasabonnement.

Geplaatst door: naima ()

Ik ben 24 en alleenstaand ben bijna nooit thuis
ja effe.

Kkrijg nu jaarrekening 900euro van eneco
ik ga me advocaat p de zaak zetten, ik heb al geen kip in de koelkast
straks ben ik de bevroren kip in me eigen huis, ja DIE ENECO ZET JE EXPRESS IN DE KOU ZODAT JE JE SPAARCENTJES GAAT AFGEVEN OM NIET IN DE KOU TE STAAN, MAAR WACHT EFFE IK LAAT HET NIET ZOVER KOMEN IK HOEF GEEN STROOM NIKS MEER , IK KAN BETER EMIGREREN DAN DEZE STRESSSSSSSSSSSSSSSS

Geplaatst door: Aad ()

Ik ben zo "verstandig" geweest om begin december 2008 een 3 jarig contract met eneco af te sluiten op basis van hun herfst 2008 actie. Daarmee suggererend dat de verhogingen per 1-1-09 niet doorberekend worden. Nu krijg ik een brief dat de verhoging evengoed doorberekend wordt. In de aanbieding wordt dit niet genoemd (of ik ben kippig geweest bij de kleine lettertjes). Zie ik het verkeerd of hebben meer mensen het gevoel dat je v......t bent?

Geplaatst door: ted ()

word er beetje moe van van die oplichterspraktijken.Wij kunnen nu de periode duurdere olie met terugwerkende kracht betalen.En naar een verlaging over een half jaar kun je fluiten.verhogingen van 20% zijn toch gewoon niet hard te maken?Van mij kunnen ze aan het gas!

Geplaatst door: Hans ()

Het klopt in zoverre dat de vaste tarieven voor 3 jaar goedkoper zijn dan de huidige variabele tarieven bij Eneco.

Geplaatst door: Gaylord Johnson ()

Ja, mooie jongens daar bij Eneco. Net 3 maanden geleden opgezegd, bellen ze me deze week met een aanbod dat ik niet kon weigeren volgende de jonge man van Eneco. Prachtig aanbod met een vaste prijs voor 3 jaar!!
Zegt ie er ook nog bij dat Eneco net in januari de prijzen heeft verlaagd. Niet echt een klein leugentje om eigen bestwil dunkt me, maar een grove leugen.
ENECO = Eigenwijze, neurotische en complete oplichters.

Geplaatst door: sebastiaan ()

van goedkoopste van de grote jongens, naar bijna duurste (in mijn geval Duurste) van de grote jongens.

Een belastingdienst kunnen we niet uitzoeken, maar een energieleverancier nog wel

Doeg Doeg Eneco. U bemerkt de opzegging wel via een van de goedkopere partijen.

Geplaatst door: Collectief betalen ben je de dupe ()

Mijn warmte/kookgas zit bij de woningbouw. Hierdoor heeft de verbruiker en tevens betaler, dus geen recht op voordeel actie`s. De jaarnota gas/stroom actie scheelt bijna de helft. De woningbouw horen die niet over te stappen naar het goedkoopste gas aanbieder in combinatie met de huurder met hun stroom en de verbruiker tevens de betaler het voordeel te geven. Of blijven ze bij hun aanbieder omdat hun de voordelen krijgt?
Mijn 1e jaarnota stook gas 9.750 eenheden was bijna 1000,00 euro. Geen overzicht hierop wel een betalingsnota van ista, gelezen dat die ook niet pluis is. Vanaf nu moet ik bij de woningbouw service kosten alleen aan stookgas 96,00 euro per maand betalen 12x is 1152,00 per jaar, buiten mijn kookgas, water en elektra. Mijn schatting totalen energie verbruik voor 2009 €2.000,00
Mijn energie en mijn geld waar gaat dat naar toe.
De woning is een hoekwoning 3 buiten muren voelen koud aan, in de woning een ruimte waar een slaap/woon gedeelte in zitten, geen deuren. Trapsgat en trappen zijn open.
Tocht alle kanten. Oja ik had geen keuze deze urgentie woning(garage) moest ik nemen. Door mijn hoge energie kosten heb ik een afspraak gemaakt met de woningbouw want ik laat het hierbij niet zitten.
Dit wilde ik even laten weten ook voor mensen die in het zelfde schuitje zitten met die dure collectief stookgas waar men dubbel op gepakt wordt.

Geplaatst door: Hans ()

Bob... dat zou mooi zijn.. ik krijg hem meestal in september en dan betaal ik zeker 3 maanden lang die tarieven haha.

Gewoon kijken op je jaarrekening volgend jaar. Dan zie je standen staan van je laatste jaarrekening tot 31-12-2008 en vervolgens vanaf 31.12-2008 tot je nieuwe jaarrekening.

Geplaatst door: BS ()

Moet je Oxxio nemen. Eerst lokken ze je met gasprijzen van ong 38 cent, vervolgens verhogen ze (per half jaar mogelijk) naar 53 cent en bieden ze je voor 3 jaar vast aan voor 48 cent. Wat mij betreft zijn dit gewoon dieven die achter de tralies horen. Uiteraard stap ik meteen over.

Geplaatst door: ik ()

ik erger mij groen en geel, maar ik KAN niet overstappen, SV klanten zitten verplicht vast aan hun leverancier, en kunnen dus éék geen gebruik maken van "gas+elektra" aanbiedingen. Overstappen voor alleen elektra levert niks op, alleen dubbele facturen, hogere vastrechten, maar goedkoper wordt het niet. Oja, en je wordt goed genaaid met de SV tarieven, want die voordeel/aanbieding prijzen worden écht niet doorberekend, SV klanten betalen gewoon de op het meest ongunstige gastarief gebaseerde GJ prijs, ze kunnen toch geen kant op.

Geplaatst door: Wim ()

Dat iemand zich ergert aan een "oneerlijke" praktijk van een energiebedrijf begrijp ik.

Wat ik niet begrijp is dat zo iemand dan niet overstapt, als ie dat dan ook niet doet.

Een geergerde klant doet een leverancier niks, een weglopende wel, als het er genoeg zijn ...

Geplaatst door: Bob Schurkjens ()

Begin december kreeg ik van Eneco de meterstandenkaart. De standen moesten uiterlijk binnen één week doorgegeven worden. Dus uiterlijk 11 december jl.. Dat betekent dat je over 11 tot en met 31 december 2008 al die hoge tarieven voor 2009 betaalt! En uiteraard licht Eneco je pas in over de fors hogere tarieven NADAT je je meterstanden al hebt doorgegeven! Ik vraag me af of dit zo wel mag. Eerlijk is het in elk geval niet!

Geplaatst door: E. Derksen ()

schandalig

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.