De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Energiebelasting stijgt met 115 euro voor 2012

1 reactie

De energierekening zal in 2012 tussen de 115 en 130 euro hoger uitvallen bij gemiddeld jaarverbruik. De stijging van de leveringstarieven, netbeheerkosten en energiebelasting zorgen bij elkaar voor een flink hogere nota.

De diverse kosten die de energierekening bepalen, zorgen alles bij elkaar voor een forse stijging: de energierekening zal tussen de 115 euro en 130 euro hoger uitvallen op basis van het gemiddelde verbruik van 3500 kWh en 1800 m3 gas.

Leveringstarieven
Al eerder werd bekend dat de leveringstarieven omhoog gaan per 1 januari. Verwacht mag worden dat de leveringskosten ongeveer 70 à 90 euro omhoog gaan op jaarbasis ten opzichte van 2011.

Netbeheerkosten
Ook de netbeheerkosten zullen het komende jaar stijgen, volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit met bijna 9 procent. Dit resulteert in een kostentoename tussen de 29 en de 34 euro op jaarbasis.

Energiebelasting
Als laatste zijn de energiebelasting tarieven bekend gemaakt: deze kosten worden ongeveer 14 euro per jaar hoger. Dit wordt niet gecompenseerd door een verhoging van de heffingskorting: deze blijft het komende jaar gelijk.

Totaalplaatje
U kunt eenvoudig besparen op uw energiekosten als u overstapt. De huidige actiepakketten liggen zeker 300 euro lager dan de reguliere pakketten die energieleveranciers aanbieden. U kunt dat eenvoudig doen door te vergelijken en over te stappen via de energievergelijker.
 

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: vrijdag 23 december 2011
Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Reacties (1)

Geplaatst door: L.B. van der Heiden ()

Geachte heer/mevrouw, Wij zijn een keer overgestapt van Eneco naar Nuon. Wij wonen in Haastrecht. Eneco beheert het transportnetwerk in deze regio. De mindere kosten aan gas en elektra waren wij praktisch weer kwijt aan extra transportkosten; apart in rekening gebracht door Eneco. Je schiet er derhalve weinig mee op.

Wat ik tevens erg vind is, dat je over een belasting aan de overheid en in rekening gebracht door diezelfde overheid ook nog eens BTW betaalt. Dit is verre van ethisch te noemen. Of is het gewoon Jatten?

Tenslotte; wij zijn nu 43 jaar gehuwd. Wat me aan de 1e energienota opviel was toen reeds het gewicht van de Vaste Lasten in het geheel. Met andere woorden hoe minder energie verbruik hoe zwaarder de vaste lasten doorwogen. Dus hoe hoger de nota. Het blijkt nog steeds zo te zijn. Wanneer komt er echte concurrentie en verdwijnen bij de energiemaatschappijen een deel van de onderlinge afspraken alsmede een deel van de zware overhead kosten.

Opmerking van de redactie op 20-05-2012
Geachte heer,
U heeft ongelijk in uw redenering dat u extra transportkosten zou moeten betalen en daardoor uw voordeel op de leveringskosten teniet gedaan zou worden. Transportkosten zijn namelijk afhankelijk van uw netbeheerder in uw regio. Op deze kosten kan niet worden gespaard. Dus u betaalt dezelfde transport- of netbeheerkosten, onafhankelijk van welke leverancier u energie afneemt. De NMa ziet toe op deze kosten.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie