De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opslag duurzame energie in 2019 naar 133 euro per huishouden

door Jeanet Woldring 1 reactie

De Opslag Duurzame Energie (ODE) gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar 133 euro kosten. Dit betekent een prijsverhoging van zo'n 50 euro op jaarbasis. Dat stelt minister Eric Wiebes in een toelichting op de wetswijziging die naar de Tweede Kamer is gestuurd. De lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven blijft zoals het nu is. Wat betekent het voor uw energierekening?

prijsverhoging-opslag-duurzame-energie-2019.PNG

Stimulering duurzame energie

Nederland streeft naar een aandeel hernieuwbare energie van 14 procent in 2020. Ter vergelijking: het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen bedroeg vorig jaar nog maar 6,6 procent (bron: CBS). In het Energieakkoord is daarnaast afgesproken dat het aandeel in 2023 moet doorgroeien naar 16 procent. Er moet dus een tandje bij, willen we de doelstellingen halen. 

Aangezien de kostprijs van duurzame energie vooralsnog hoger ligt dan de kostprijs van grijze energie vindt de overheid dat duurzame energie gestimuleerd moet worden. De vraag is alleen wie voor de kosten opdraait: huishoudens of bedrijven? 

Huishoudens ontzien?

Het kabinet wil inzetten op een zo kosteneffectief mogelijke energietransitie. De verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven is daarbij één van de vraagstukken. Moet de koopkracht van huishoudens zoveel mogelijk worden ontzien of weegt concurrentiepositie van bedrijven zwaarder? 

Lasten blijven gelijk verdeeld

Wiebes vindt het beter om de huidige lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven te handhaven. Dat betekent dat het blijft zoals het in 2013 ingevoerd is. De ene helft van de lasten drukt op huishoudens en de andere helft op bedrijven. "Bij een alternatieve verdeling van deze lasten ten gunste van huishoudens zouden burgers waarschijnlijk indirect, via hogere consumentenprijzen, worden geconfronteerd met de hogere lasten voor de opslag", is de redenering.

Forse verhoging Opslag Duurzame Energie 

Door de tariefsverhoging van de Opslag Duurzame Energie zal een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 1170 m³ aardgas en 2582 kWh elektriciteit  in 2019 gemiddeld een jaarlijkse bijdrage leveren van circa 133 euro. Dit betekent maar liefst een toename van 50 euro op jaarbasis. En dan is het nog maar afwachten hoeveel de energiebelasting op gas en stroom zal stijgen. We zullen het dinsdag 18 september op Prinsjesdag horen!

Inwerkingtreding 

Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk per 1 januari 2019 in werking treden. 

Lees meer over Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (1)

Geplaatst door: Aad v Nieuwland ()

hoi, als ik nu in 2018 overstap gaat de huidige prijs dan ook in 2019 gelden?

Opmerking van de redactie op 12-12-2018
Het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en een eventuele welkomstpremie zet u vast. De energiebelasting en netbeheerkosten wijzigen per 1 januari 2019. Dit geldt voor iedereen ongeacht welk contract er is.

Als er vragen of onduidelijkheden zijn, mag u altijd contact met ons opnemen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie