Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overheid krijgt schuld dure stroom

Leestijd: 1 minuut

Nederland behoort tot de topdrie van duurste elektriciteitslanden. De energiebedrijven wijzen met de beschuldigende vinger naar de overheid. Dat schrijft de Telegraaf vandaag.

De kale kostprijs van stroom is niet abnormaal hoog vergeleken met buurlanden, maar volgens Essent kan deze prijs nog flink omlaag. In ons land wordt ongeveer de helft van de stroomvoorziening opgewekt door het omzetten van aardgas in stroom. Nederland heeft weliswaar eigen aardgas, maar de inkoopprijs daarvan is fors gestegen door de extreem hoge olieprijzen. Dit komt door de koppeling van de prijs van olie aan die van gas. Daardoor is de grondstof ook fors duurder geworden. 

In voornoemde krant wordt deze koppeling belachelijk genoemd door Maarten Thijs van Essent.   Aardolie is wereldwijd schaars en dus ligt de inkoopprijs hoog, maar aardgas is in Nederland geen schaars goed. "Maar de prijs gaat wel mee omhoog. De overheid houdt zich stil, maar is wel lachende derde". De overheid is voor de helft eigenaar van de Gasunie, de grootste aardgasleverancier.

Daarnaast zouden energiebedrijven gedwongen worden hun ingekochte aardgas uit het buitenland te transporteren via Slochteren. Zo komt het dat aardgas voor Middelburg dat ingekocht is in Frankrijk door de leidingen van de Gasunie via het Groningse Slochteren naar Zeeland gebracht wordt.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 2 mei 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.