Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

'Met een overstap van energieleverancier kan tot bijna € 400 per jaar bespaard worden'

Leestijd: 3 minuten

Ruim 1,6 miljoen huishoudens zijn het afgelopen jaar overgestapt van energieleverancier. Met een overstap van energieleverancier kan tot bijna 400 euro op jaarbasis bespaard worden. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2021 die de Autoriteit Consument & Markt op 1 juni publiceerde.  Ons advies: dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar. 

Overstap van energieleverancier: zelfs 5x of meer

Steeds meer huishoudens zijn inmiddels ten minste één keer overgestapt van energieleverancier. Het percentage consumenten dat nog nooit is overgestapt neemt verder af en consumenten stappen vaker over. Een kwart van de overstappers is zelfs 5 of meer keer overgestapt. Toch zegt nog altijd een kwart van de ondervraagden nog nooit te zijn overgestapt.  

overstap van energieleverancier

Geen tijdige informatie over prijswijzigingen 

Energieleveranciers moeten hun klanten minstens 30 dagen van te voren informeren over prijswijzigingen.  Ruim de helft van de consumenten geeft echter aan dat zij niet 30 dagen voorafgaand aan een prijswijziging zijn geïnformeerd. Dit is een signaal wat Gaslicht.com herkent. Leveranciers hebben ook op dit moment nog lang niet alle klanten op de hoogte gebracht over de geplande veranderingen per 1 juli. De verwachting is dat dit voor het overgrote deel pas eind juni zal gebeuren. De ACM roept energieleveranciers daarom dringend op om zich te houden aan de 30 dagen termijn bij prijswijzigingen. Consumenten die door hun energieleverancier niet of te laat worden geïnformeerd over prijswijzigingen kunnen dat melden bij ACM ConsuWijzer.

Duurzaamheid

Naast overstappen concludeert de ACM dat de consument ook op andere vlakken meer regie pakt over de energierekening. Meer dan een kwart van de consumenten heeft zonnepanelen op het dak en/of een slimme thermostaat. Verder blijkt dat bij een overgrote meerderheid van de consumenten (81 procent) maatregelen zijn getroffen om de woning te verduurzamen, in de vorm van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, dakisolatie of HR++-glas.

Overgrote meerderheid neemt groene stroom af

Uit eigen cijfers van de ACM blijkt dat in totaal een kleine acht op de tien consumenten stroom met een groen label afneemt, dat is de overgrote meerderheid. De overigen nemen grijze stroom af. 

Thuiswerken effect op overstapgedrag?

Voorafgaand aan de meting was de aanname dat door de coronacrisis het energieverbruik (iets) zou toenemen. Daardoor zouden consumenten  mogelijk eerder geneigd  zijn om naar een goedkopere energieleverancier over te stappen. Dat is volgens het rapport niet waar gebleken. Gaslicht.com herkent zich niet in deze conclusie, maar zag vooral een verschuiving van de piek naar het begin van de crisis. 

Explosieve stijging variabele tarieven verwacht per 1 juli

De coronacrisis, de daaropvolgende daling van de olieprijzen en het thuiswerken zorgde voor een ongekende piek in het aantal overstappen in april en mei vorig jaar. Echter zorgen bijzonder lage variabele energietarieven er het afgelopen halfjaar voor dat het niet gunstig lijkt om over te stappen. Omdat de jaarkosten nog gebaseerd worden op lage variabele tarieven die eind vorig jaar zijn vastgesteld. Die gekke situatie zal naar verwachting nog een kleine maand duren (tot 1 juli), waarna de variabele tarieven explosief zullen stijgen. Gemiddeld zal daarmee een contract met variabele tarieven weer ouderwets enkele honderden euro's  duurder worden op jaarbasis. 

Uit het rapport blijkt dat ruim een kwart van de huishoudens (27%) het afgelopen jaar is overgestapt. Dat betekent dat maar liefst 73% van de huishoudens niet is overgestapt. Doen ze dat dit jaar opnieuw niet, dan laten ze gemiddeld zo'n 400 euro per huishouden aan besparingen liggen. Ons advies: dit hét moment om over te stappen en de energietarieven vast te zetten voor één jaar. 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 4 juni 2021

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.