Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstappen of wachten tot 1 juli?

door Jeanet Woldring 7 reacties Leestijd: 2 minuten

Een meevallertje: de gemiddelde energierekening gaat per 1 juli circa 20 euro per jaar omlaag. Gas wordt goedkoper, de prijs van stroom blijft nagenoeg gelijk. U kunt echter nog veel goedkoper uit zijn door de energietarieven goed te vergelijken en niet te wachten tot 1 juli. Door nu in actie te komen kunt u wel 300 à 400 euro besparen. Benieuwd wat u daarvoor moet doen en waar u op moet letten?

Verlaging alleen voor variabele tarieven

De verlaging van de gasprijs betreft de standaardcontracten met variabele tarieven die ieder halfjaar gewijzigd worden. De gemiddelde jaarkosten hiervan liggen momenteel op zo'n 2100 euro. Dat is bijna 400 euro hoger dan de voordeligste energiecontracten met vaste tarieven! Aangezien de verlaging enkel effect heeft op variabele tarieven is wachten tot 1 juli dus niet zo verstandig. Bij een overstap is het namelijk vooral belangrijk om gebruik te maken van de aantrekkelijke acties voor nieuwe klanten met hoge kortingen en scherpe gas- stroomtarieven.

TOP 5 goedkoopste energiepakketten

De TOP 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com zijn ook met de aangekondigde verlaging aanzienlijk voordeliger dan voornoemde standaard pakketten. Uiteraard is het afhankelijk van wat de variabele tarieven per 1 januari gaan doen, maar dat ze niet met een paar honderd euro zullen dalen, durven we rustig te stellen. 

Overstappen: let op afloopdatum contract

Besluit u over te stappen, dan doet u er goed aan te letten op de afloopdatum van uw contract. Wanneer u voortijdig overstapt, pleegt u contractbreuk en riskeert u een boete. Heeft u een energiecontract van een jaar, dan mag deze maximaal 50 euro bedragen voor gas en 50 euro voor stroom. Bent u nog nooit overgestapt en heeft u een contract voor onbepaalde tijd, dan kunt u op elk gewenst moment overstappen zonder boete oftewel opzegvergoeding

Vast of variabel?

Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van uw contract; bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. 

Ga voor uzelf na of u de 'zekerheid van een vaste prijs' wilt. Een voordeel is dat u een tijdlang geen omkijken heeft naar uw energiecontract. U weet waar u aan toe bent met een gegarandeerde prijs, maar zult niet profiteren van eventuele prijsdalingen. Het nadeel van variabele tarieven is dat u slechts voor een halfjaar weet wat u voor de levering betaalt.

Lees meer: Vast of variabel 

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (7)

Geplaatst door: Marien ()

Vandaag overgestapt naar een andere leverancier met ingangsdatum 1 augustus. Vooraf even met hen gebeld over een mogelijke verlaging van hun tarieven na 1 juli. Zij hebben toegezegd om een ev. verlaging in het vaste tarief tussen 1 juli en 1 augustus gewoon in het nieuwe contract te verwerken.

Geplaatst door: Willem ()

Ben net overgegaan naar 1 jr vast contract Green Choice. Deze firma hanteert geen boetes indien je overstapt voordat het contract afloopt. Per 1 juli a.s. (of later) kun je dus nog eens overstappen.

Geplaatst door: Jelte ()

Pure promotie dit. Maarja er staat "U kunt goedkoper uit zijn". Maarja, dit zou ook net zo goed niet zo kunnen zijn dus 😉 Gewoon wachten tot na 1 juli dus.

Uiteraard zullen de nieuwe vaste prijs producten ook goedkoper worden en niet alleen de variabele prijs producten.

Geplaatst door: Eelco ()

Warrig stukje tekst. Lijkt wel of het enige doel is mensen over te halen via gaslicht.com over te stappen.

Overigens, het aller voordeligst is elk jaar een nieuwe leverancier kiezen.

Geplaatst door: John ()

Beter raar advies. Het wordt per 1 juli goedkoper. Waarom dan nu al overstappen als je niet weet hoe het per 1 juli bij de betreffende aanbieders erbij staat qua prijs. Ik zou juist wachten tot na 1 juli en dan de keuze maken.
Wat overigens zwak vindt is dat er meestal bij de variabele tarieven niet bij staat op welk tarief het gebaseerd is (in dit geval op prijzen van voor of na 1 juli)

Geplaatst door: Beek R.J. van ()

Mijn huidige jaarcontract loopt op 1 juli a.s. af.
Kan ik dan nu nog per die datum overstappen?

Opmerking van de redactie op 25-06-2013
Het is niet meer mogelijk om per 1 juli al over te stappen. Dat komt omdat de huidige leverancier vaak een opzegtermijn hanteert en de nieuw leverancier u wettelijk verplicht is een bedenkperiode te bieden. U kunt zich wel aanmelden, de nieuwe leverancier zal u dan zo spoedig mogelijk overnemen. Tot die tijd blijft u op een standaard variabel tarief bij uw huidige leverancier.
Geplaatst door: Basten S.W.T. ()

Mijn contract loopt af in Juli

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.