De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Stuur ons een Whatsapp-bericht
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

Oxxio en KPN met slimme digitale meter

Klanten van energiebedrijf Oxxio kunnen binnenkort een 'slimme' digitale meter thuis laten plaatsen.

De energieleverancier heeft een contract gesloten met KPN voor de verbindingen en met IBM voor het beheer van het systeem. Het telecombedrijf maakt gebruik van zijn GPRS-mobiel netwerk dat speciaal voor draadloze data-overdracht is ingericht.

De draadloze, op afstand afleesbare energiemeter zendt de informatie over gas- en stroomverbruik volautomatisch door naar een centrale computer. Met de 'slimme' meter kan men zijn energieverbruik on-line  in de gaten houden, waardoor men veel efficienter met energie kan omgaan.  De besparingen komen niet alleen ten goede aan de eigen portemonnee, maar leveren ook een bijdrage aan een duurzame samenleving.

Door het gebruik van de meter kan het opnemen en versturen van meterstanden komen te vervallen. De eindafrekening zal daardoor minder fouten bevatten, omdat de bedragen gebaseerd zijn op juiste informatie.  In de toekomst wordt zelfs een energiecontract 'op maat' mogelijk met variabele tarieven.

Oxxio heeft een speciaal meetbedrijf opgezet voor het nieuwe systeem en verwacht de komende jaren rond € 130 miljoen te investeren in het draadloze netwerk. De bedoeling is het netwerk midden maart volgend jaar uit te rollen. In een proef onder vijftig huishoudens is de techniek al uitgeprobeerd en succesvol gebleken. Het bedrijf denkt dat klanten zo'n 10 tot 15 procent kunnen besparen op hun energierekening dankzij de snelle verbruiksinformatie. Eind 2007 denkt Oxxio zo'n miljoen huishoudens op het systeem te hebben aangesloten. Het bedrijf heeft nu 570.000 klanten.

Erik de Heus, de baas van Oxxio, denkt dat door de samenwerking de slimme meter eindelijk op grote schaal zal worden ingevoerd. "Hiermee wordt, gebruikmakend van de vrijheid van keuze van meetbedrijf een nieuwe stimulans gegeven aan de vrije energiemarkt en profiteert de consument voor de voordelen van de slimme meter."

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: dinsdag 29 november 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie