De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen u graag terug

Terug naar het nieuwsoverzicht

Oxxio krijgt boete voor onjuiste registratie klanten

door Sanne de Jong - Bins

oxxio.gifEnergieleverancier Oxxio heeft een miljoen euro boete gekregen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De energieleverancier vermeldde onjuiste klantgegevens in een centraal register van energiebedrijven. Oxxio vindt de boete buiten proportie en gaat in beroep.

Reden boete

Oxxio-onbepaalde_tijd_contract.jpgIn het zogenaamde contracteindegegevensregister (CER) vermeldde Oxxio de contractvorm van haar klanten een tijdlang verkeerd. Dat gebeurde in de periode van 8 januari tot 25 juni 2016. Klanten met een contract voor onbepaalde tijd stonden in het register als klanten met een contract voor bepaalde tijd. 

'Ernstige overtreding'

Dit lijkt op het eerste gezicht niet ernstig, maar als deze klanten willen overstappen kan dit onterecht tot een opzegvergoeding leiden. Door de verkeerde registratie leek het alsof zij geen recht hadden om gratis over te stappen naar een andere energieleverancier. De toezichthouder geeft in haar persbericht aan dat het belangrijk is dat consumenten erop kunnen vertrouwen dat hun overstap probleemloos verloopt. "Het register is daarbij cruciaal. Daarom zien wij dit als een ernstige overtreding."

Volgens de toezichthouder vindt de overtreding haar oorsprong in de overzetting van de klantgegevens van Oxxio naar de systemen van Eneco medio 2015. Oxxio betreurt het dat ze vorig jaar per abuis verkeerde gegevens hebben aangeleverd, maar beweert dat 'hun klanten zelf altijd de juiste informatie hebben gekregen en zij gewoon boetevrij konden overstappen'.  

Onterechte opzegvergoeding

Bij een overstap naar een andere energieleverancier kijkt de nieuwe leverancier in het register om te zien of er nog een lopend contract is. Als dit het geval is, kan er door Oxxio een zogenaamde opzegvergoeding opgelegd worden aan de klant die overstapt omdat diegene het contract te vroeg beëindigt. Die vergoeding kan bij energiecontracten tientallen tot honderden euro’s kosten (maximaal € 125 per product). 

Wat kunt u doen?

Oxxio heeft volgens het onderzoek van ACM in de periode vanaf 29 juni geen onterechte wijzigingen meer uitgevoerd. Helaas wil de toezichthouder niet verklaren om hoeveel klanten het ging. Mocht u klant zijn bij Oxxio en twijfelen of u eventueel benadeeld bent, dan raden wij u aan om uw energiecontract erbij te pakken. Het is goed mogelijk dat u alsnog boetevrij kunt overstappen.

Reactie Oxxio

Oxxio heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de boete, mede vanwege het, volgens Oxxio, disproportionele bedrag.

Deel dit artikel op:

Sanne de Jong - Bins

Manager operations assistent
Sanne de Jong - Bins
Ik ben Sanne, sinds 2011 werkzaam voor Gaslicht.com. In Voorthuizen, waar Gaslicht.com gevestigd is, verzorg ik de communicatie en stuur ik het klantenserviceteam aan. Samen met alle medewerkers probeer ik te laten zien hoe gemakkelijk overstappen is. Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel te besparen valt op de energierekening. De enthousiaste reacties en reviews van overstappers, daar doen we het voor!

Reageren