De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur

Oxxio krijgt boete voor onjuiste registratie klanten

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

oxxio.gifEnergieleverancier Oxxio heeft een miljoen euro boete gekregen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De energieleverancier vermeldde onjuiste klantgegevens in een centraal register van energiebedrijven. Oxxio vindt de boete buiten proportie en gaat in beroep.

Reden boete

Oxxio-onbepaalde_tijd_contract.jpgIn het zogenaamde contracteindegegevensregister (CER) vermeldde Oxxio de contractvorm van haar klanten een tijdlang verkeerd. Dat gebeurde in de periode van 8 januari tot 25 juni 2016. Klanten met een contract voor onbepaalde tijd stonden in het register als klanten met een contract voor bepaalde tijd. 

'Ernstige overtreding'

Dit lijkt op het eerste gezicht niet ernstig, maar als deze klanten willen overstappen kan dit onterecht tot een opzegvergoeding leiden. Door de verkeerde registratie leek het alsof zij geen recht hadden om gratis over te stappen naar een andere energieleverancier. De toezichthouder geeft in haar persbericht aan dat het belangrijk is dat consumenten erop kunnen vertrouwen dat hun overstap probleemloos verloopt. "Het register is daarbij cruciaal. Daarom zien wij dit als een ernstige overtreding."

Volgens de toezichthouder vindt de overtreding haar oorsprong in de overzetting van de klantgegevens van Oxxio naar de systemen van Eneco medio 2015. Oxxio betreurt het dat ze vorig jaar per abuis verkeerde gegevens hebben aangeleverd, maar beweert dat 'hun klanten zelf altijd de juiste informatie hebben gekregen en zij gewoon boetevrij konden overstappen'.  

Onterechte opzegvergoeding

Bij een overstap naar een andere energieleverancier kijkt de nieuwe leverancier in het register om te zien of er nog een lopend contract is. Als dit het geval is, kan er door Oxxio een zogenaamde opzegvergoeding opgelegd worden aan de klant die overstapt omdat diegene het contract te vroeg beëindigt. Die vergoeding kan bij energiecontracten tientallen tot honderden euro’s kosten (maximaal € 125 per product). 

Wat kunt u doen?

Oxxio heeft volgens het onderzoek van ACM in de periode vanaf 29 juni geen onterechte wijzigingen meer uitgevoerd. Helaas wil de toezichthouder niet verklaren om hoeveel klanten het ging. Mocht u klant zijn bij Oxxio en twijfelen of u eventueel benadeeld bent, dan raden wij u aan om uw energiecontract erbij te pakken. Het is goed mogelijk dat u alsnog boetevrij kunt overstappen.

Reactie Oxxio

Oxxio heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de boete, mede vanwege het, volgens Oxxio, disproportionele bedrag.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 23 april 2019


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie