De onafhankelijke energievergelijker
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 22.00 uur
Vergelijk energie en bekijk hoeveel u kunt besparen
Nu 3 maanden gratis Canal Digitaal Energie vergelijken

PBL: verbeter groene belastingen

door Jeanet Woldring

gras-met-eurobiljetten-en-munten-PBL.jpgZet btw niet in voor vergroening, maar verbeter groene belastingen. Dit bepleit het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport, waarmee het een bijdrage wil leveren aan het debat over de herziening van het belastingstelsel. 

Groene belastingen

Met groene belastingen valt meer groen resultaat te behalen, stelt het Planbureau. 'Het is verstandiger belastingen in te zetten voor hun primaire doel: de btw voor de opbrengst en groene belastingen voor de vermindering van bijvoorbeeld milieuvervuiling of verkeerscongestie.' 

Huidige energiebelasting

De huidige energiebelasting heeft met name het eindverbruik van aardgas en elektriciteit als grondslag. Daarnaast is er een aparte belasting op kolen, maar het gebruik daarvan voor elektriciteit is onlangs weer vrijgesteld in het kader van het Energieakkoord. De opbrengst van de energiebelasting nam tot 2008 snel toe, maar lijkt zich daarna te hebben gestabiliseerd, aldus het planbureau.

Kleinverbruikers en grootverbruikers

Momenteel is het (marginale) tarief voor zowel aardgas als elektriciteit het hoogst voor kleinverbruikers. Hierdoor betalen grootverbruikers aanzienlijk minder dan kleinverbruikers, terwijl de met dit verbruik gemoeide emissies identiek zijn per kilowattuur elektriciteit of per kubieke meter gas. Verder wordt elektriciteit veel zwaarder belast dan aardgas als de heffingen worden vergeleken met de veroorzaakte milieuschade. Voor huishoudens is het verschil wel een factor vier en voor bedrijven (gemiddeld) nog steeds een factor twee.

Het Planbureau is van mening dat de verschillende behandeling van gebruikersgroepen niet te rechtvaardigen is op basis van marktfalen, omdat hierdoor dezelfde emissies verschillend worden belast.

Elektriciteit zwaarder belast

Met name de tarieven op aardgas en elektriciteit voor het kleinverbruik (en voor aardgas ook die voor het middenverbruik) zijn aan de hoge kant vergeleken met de directe kosten door de milieuschade. Voor het grootverbruik zijn deze tarieven juist (veel te) laag, stel PBL. 'Ook valt op dat elektriciteit relatief veel zwaarder wordt belast dan aardgas, terwijl hiervoor vanuit milieuperspectief geen goede reden bestaat. Dit argument geldt des te sterker naarmate meer elektriciteit met niet-fossiele brandstoffen (centraal) wordt opgewekt.'

Deel dit artikel op:
Gepubliceerd: zaterdag 6 augustus 2016
Geactualiseerd: zondag 7 augustus 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar

Vergelijk en bespaar op uw energierekening

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis en levert een mooi voordeel op, zeker als u elk jaar opnieuw vergelijkt en overstapt.

Navigatie