Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Per 1 juli energiecontracten makkelijker vergelijken

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

Per 1 juli kunt u energiecontracten voor onbepaalde tijd eenvoudiger onderling vergelijken. Vanaf die datum moeten energieleveranciers het modelcontract aan hun energieaanbod toevoegen. Dit is een standaardcontract voor stroom en gas waarbij de contractvoorwaarden bij alle leveranciers gelijk zijn. Het enige verschil is de prijs. 

Onbepaalde tijd en variabele tarieven
Het modelcontract is op verzoek van de NMa ontwikkeld om energiecontracten beter te kunnen vergelijken waardoor overstappen makkelijker wordt. Het is alleen verplicht voor contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven en is een aanvulling op de bestaande contractvormen. 

Dat betekent dat het niet geldt voor contracten met een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar met vaste tarieven. Opzeggen kan te allen tijde met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen en is kosteloos. Energieleveranciers mogen de tarieven van het modelcontract in principe alleen wijzigen op 1 januari en 1 juli en prijswijzigingen moeten minstens een week van te voren bekend gemaakt worden.

Makkelijker vergelijken
Door het modelcontract moet u energiecontracten van verschillende energieleveranciers makkelijker met elkaar kunnen vergelijken. Het modelcontract heeft bij elke leverancier dezelfde opzet. Hierdoor kunt u energiecontracten vergelijken op basis van variabele energieprijzen zonder vast te zitten aan een bepaalde looptijd.

Bezwaar ingediend
Vereniging Eigen Huis vindt het modelcontract nauwelijks een verbetering omdat 'problemen zich vooral voordoen bij de contracten met een bepaalde looptijd en een vast tarief.' De belangenbehartiger van huiseigenaren heeft daarom bezwaar ingediend bij de NMa. 

De Consumentenbond zou ook graag een modelcontract zien voor contracten voor bepaalde tijd, omdat 'deze bijna even vaak worden afgesloten als die voor onbepaalde tijd.' 

Gaslicht.com durft te stellen dat er naar verhouding veel meer contracten voor bepaalde tijd worden afgesloten. Allereerst omdat deze goedkoper zijn en in de tweede plaats omdat het aanbod vele malen groter is. Dat wil zeggen van alle 176 energiepakketten (stroom&gas) zijn er 148 met een looptijd van 1 jaar of meer en slechts 28 pakketten voor onbepaalde tijd. U kunt dit zelf checken via de Energiewijzer waarbij u kunt filteren op looptijd. 

Nuon en Electrabel
Voor zover wij kunnen nagaan, hebben alleen Nuon en Electrabel op hun website aangekondigd dat het modelcontract voor stroom en gas vanaf volgende week beschikbaar is. De overige energieleveranciers maken er nog geen melding van, hoewel 1 juli met rasse schreden nadert.

Zie ook: Energieleverancier moet modelcontract voorleggen

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 15 februari 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.